Svijet

ZELENSKI ČESTITAO TRAMPU I PRISTAO NA SUSRET

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom i da je pristao na sastanak, kako bi razgovarali o koracima ka trajnom miru sa Rusijom.

Izvor: Kurir/Youtube/Donald J Trump/60 Minutes

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Zelenski i Tramp su razgovarali nakon što je Tramp prihvatio nominaciju svoje stranke i obećao da će okončati rat u Ukrajini ako bude izabran.

"Razgovarao sam sa Trampom da mu čestitam na nominaciji republikanaca i osudim šokantan pokušaj atentata u Pensilvaniji. Poželio sam mu snagu i apsolutnu sigurnost u budućnosti", rekao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži X.

On je dodao da se saglasio sa Trampom da "na ličnom sastanku razgovaraju o tome koji koraci mogu učiniti mir pravednim i istinski dugotrajnim".

Zelenski nije naveo pojedinosti o tome kada i gdje će se takav sastanak održati.

Tramp je ranije na mreži Truth Social objavio da je u imao "jako dobar razgovor" sa Zelenskim.

Tramp je obećao da će pregovorima okončati rat Kijeva i Moskve "i prije nego što uopšte preuzme dužnost u januaru, ako pobijedi na izborima 5. novembra".

"Obje strane će moći da se okupe i pregovaraju o dogovoru koji će okončati nasilje i otvoriti put naprijed ka prosperitetu", rekao je Tramp.

Ruska invazija punog opsega na Ukrajinu, u kojoj su poginule desetine hiljada ljudi sa obje strane, sada je u 29. mjesecu i ne nazire joj se kraj.

Rusija trenutno zauzima oko 17 odsto Ukrajine.

Poziv Zelenskog dolazi dok u Kijevu i drugim evropskim prijestolnicama raste zabrinutost da će Tramp dobiti mandat za još četiri godine u Bijeloj kući.

Šanse republikanca za pobjedu na izborima u novembru poboljšale su se nakon lošeg učinka 81-godišnjeg sadašnjeg predsjednika Džoa Bajdena u prošlomjesečnoj debati koja je pokrenula pitanja o njegovom fizičkom i mentalnom stanju.