Svijet

EKSPLOZIJA NA BRODU! Poginulo najmanje 40 ljudi, a tragediji je prethodio BIZARAN ČIN: Vlasti zatečene

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Najmanje 40 migranata izgubilo je živote kada se brod na kojem su plovili zapalio u blizini obale Haitija, objavila je u petak UN-ova agencija, a svjedoci objašnjavaju da je tragediju izazvao vudu ritual.

Izvor: Printscreen/ twiter

Tragedija se dogodila u srijedu i po UN-ovoj agenciji još jednom ilustruje razmjere krize koja je pogodila tu siromašnu karipsku zemlju, potkopanu bandama i nesigurnošću te sa stotinama hiljada raseljenih ljudi.

Požar je na brodu, prema riječima preživjelih, izbio kada je putnik zapalio svijeću kako bi izveo "vudu ceremoniju", a na brodu je bilo benzina, rekao je potparol prevozne kompanije za AFP.

Vudu obrede ponekad praktikuju migranti koji odlaze na more sa ciljem zaštite prelaza i izbegavanja obalske straže.

Brod koji je prevozio "više od 80 ljudi" napustio je Labadi na sjvernom Haitiju i u sredu krenuo prema ostrvima Turks i Kaikos, arhipelagu udaljenom 250 kilometara, po podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Haićanska obalska straža spasila je 41 migranta za koje se pobrinuo IOM, jedanaest ih je prebačeno u bolnicu na liječenje.

Sedam povrijeđenih osoba je u teškom stanju, rekao je Arold Džin, potparol haićanske policije u odeljenju Nord, opisujući "požar praćen eksplozijom".

"Istraživanje se nastavlja s ciljem pronalaženja drugih preživjelih", naglasio je, dodajući da je istraga otvorena kako bi se "identifikovale i razbile mreže koje organizuju ta tajna putovanja".

"Društveno-ekonomska situacija na Haitiju je u agoniji. Ekstremno nasilje poslednjih mjeseci samo je podstakao Haićane da još više pribegnu očajničkim merama kako bi napustili zemlju", reagovao je u saopštenju za javnost šef misije IOM-a u zemlji Gregori Gudstajn.