Svijet

"IMAŠ SAMO 1,2 METRA": Italijanska novinarka kažnjena sa 5.000 eura jer se rugala visini Đorđe Meloni

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Sudija u Milanu naredio je jednom italijanskoj novinarki da premijerki Italiji Đorđi Meloni plati 5.000 eura na ime odštete jer se rugala njenoj visini u objavama na društvenim mrežama.

Izvor: Profimedia/Ansa/Ettore Ferrari

U presudi donijjetoj u srijedu a koju danas prenosi Asošijeted pres, za dve objave novinarke Đulije Korteze sud je procijenio da se mogu izjednačiti sa „sramoćenjem po tjelesnoj osnovi“. Njoj je za ovaj čin zaprijećeno i dodatnom kaznom od 1.200 eura, koja je izrečena uslovno.

U oktobru 2021. godine, dok je Meloni još bila u opoziciji, Korteze je postovala digitalno izmjenjenu fotografiju na društvenoj mreži X, prikazujući ovu desničarsku političarku kako stoji ispred police sa knjigama, sa slikom fašističkog diktatora Benita Musolinija u pozadini.

Meloni je reagovala preko Fejsbuka izjavom da je lažna fotografija ima „unikatnu težinu“ i najavila tužbu.

Na to je reagovala Korteze, opisavši Meloni kao „malu ženu“ a u odvojenoj objavi je napisala. „Ne plašim te se, Đorđa Meloni. Naposletku, imaš samo 1,2 metra visine. Čak te i ne mogu vidjeti.“

Italijanski mediji pišu da je njena prava visina između 1,58 i 1,63 metra, ali se sama Meloni nikada o tome nije zvanično izjašnjavala.

Korteze je na presudu reagovala izjavom da italijanska vlada ima „ozbiljan problem sa slobodom izražavanja i novinarskim neslaganjem“ i rekla je da razmatra ulaganje žalbe.

Nije ovo prvi put da Meloni poduzima pravnu akciju protiv novinara i drugih koji je javno kritikuju. Njenu desničarsku vladu ljevičarska opozicija optužuje za posezanje za tužbama radi vršenja pritiska na novinare i kritičare.

Advokat premijerke kaže da će 5.000 evra biti uplaćeno u dobrotvorne svrhe ako presuda protiv Korteze bude potvrđena i novac bude isplaćen.