Svijet

"OVO NE BI TREBALO DA JE TU": Rover slučajno razbio kamen na Marsu, naučnici zaprepašćeni

Autor Nevena Davidović

Rover je slučajno razbio kamen na Marsu i otkrio nešto neuobičajeno.

Izvor: SmartLife / YouTube / European Space Agency

Kada je 30. maja NASA-in rover "Curiositi" sa svojih 899 kilograma prešao preko stijene, razbio se. Naučnici su se iznenadili kada su u njegovoj unutrašnjosti primijetili žute kristale sumpora. Iako su sulfati prilično česti na Crvenoj planeti, ovo je prvi put da je sumpor tamo pronađen u svom čistom elementarnom obliku.

Kada pomislimo na sumpor, obično pomislimo na miris pokvarenih jaja. Ali taj miris dolazi od gasa vodonik-sulfida. Elementarni sumpor nema miris i formira se u veoma ograničenim uslovima. Tako su naučnici bili zadivljeni kada su bliže pogledali okolinu, kanal Gediz Valis, i primijetili mnogo svijetlih stijena koje su ličile na one koje je zdrobio rover, prenosi Index.

"Ovakve stijene nije trebalo da budu tu, pa sada moramo da objasnimo"

Konkretno, stručnjaci su vjerovali da na Crvenoj planeti ne bi trebalo da bude stijena od čistog sumpora.

"Pronalaženje polja čistih sumpornih stena je kao otkrivanje oaze u pustinji. One nisu trebale da budu tamo, tako da sada moramo to da objasnimo", rekao je Ešvin Vasavada iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon.

"Istraživanje udaljenih planeta je zaista uzbudljivo zbog ovih čudnih i neočekivanih otkrića", dodao je on.

Sulfati su soli koje se formiraju kada se sumpor, obično u obliku jedinjenja, kombinuje sa drugim mineralima u vodi. Kada voda ispari, minerali se isušuju, ostavljajući sulfate iza sebe. Čisti sumpor, s druge strane, nastaje samo pod određenim i ograničenim uslovima.

Ovim krajem je u davnoj prošlosti tekla rijeka

Naslage elementarnog sumpora nastale redukcijom ili bakterijskom razgradnjom sulfata mogu se naći na mnogim mjestima na Zemlji, uglavnom u SAD duž obale Meksičkog zaliva, ali stručnjaci nisu očekivali da će ga pronaći na Crvenoj planeti.

Očigledno, još uvjek ima mnogo nepoznanica o geološkoj istoriji Marsa. Sada treba da razumemo kako je elementarni sumpor završio na površini Marsa. U međuvremenu, rover Curiositi će nastaviti da prikuplja podatke i uzorke za analizu kako bi nam olakšao razumijevanje geologije Crvene planete.

Kanal Gediz Valis je veoma zanimljivo područje kroz koje je prije više milijardi godina tekla drevna rijeka, a naučnici su čekali priliku da uzmu uzorak kamenja iz kanala. To su postigli 18. juna. Iako nisu mogli da uzorkuju stenu koja sadrži sumpor, bila je premala i krhka za bušilicu, u blizini su uočili velike stene koje su bile savršene za uzorkovanje.

Inženjerima je trebalo neko vrijeme da pronađu optimalnu lokaciju za bušenje. Tek tokom 41. rupe uspjeli su da uzmu uzorak praha. Nakon te misije, rover je nastavio duž kanala, spreman za moguća iznenađenja već kod sledeće stijene.