Svijet

BACIO SINA INVALIDA (6) U RIJEKU I PRAVIO SE LUD! Nudio novac onome ko nađe počinioca, a jedini je znao ko je ubica

Autor Jana Desovski

Muškarac je optužen da je udavio sina invalida, a onda je lažirao pljačku da bi prikrio ubistvo.

Izvor: Facebook/Leon and friends e.V./Screenshot

Kako se sumnja, muškarac Florijan Apler (39) je bacio svog sina Leona (6), koji je invalid, u rijeku u Sankt Johanu u Austriji, prije nego što je policiji rekao da je opljačkan u ranim satima 28. avgusta 2022. godine.

Policajci su kasnije pronašli Leonovo tijelo u rijeci Kicbiler Ače - dječak se udavio. Njegovom ocu se sada sudi zbog njegove smrti, ali muškarac tvrdi da je nevin. Tužioci su rekli da je ubistvo bilo "pedantno i hladnokrvno pripremljeno" nakon što je analiza njegovog telefona otkrila da je on guglao jezive stvari četiri nedelje prije dječakove smrti. Navodno je guglao kako lažirati nesvjesticu.

Apler tvrdi da se onesvijestio kad je sa sinom šetao pored rijeke, a kada je došao k sebi, dječaka nije bilo - ali policija je sumnjala u njegovu priču i konačno je uhapsila Leonovog oca šest mjeseci kasnije.  

Apler, koji se preselio iz Njemačke u Austriju da bi bio sa suprugom Sandrom, rekao je policiji da je njegov sin vjerovatno pao u rijeku nakon što je izašao iz kolica ili je dječaka bacio u rijeku nepoznati napadač. Prolaznik je pronašao Aplera naizgled onesviješćenog pored prevrnutih kolica oko 5 ujutru - sat vremena prije nego što je policija pronašla Leonovo tijelo u rijeci - javljaju lokalni mediji.

Zbog slučaja je čak napravljena TV emisija o neriješenim slučajevima, a Apler i njegova supruga su ponudili 30.000 eura za informacije koje bi dovele do hapšenja navodnog počinioca. Ali kada je policija počela da istražuje slučaj, otkrila je da je Apler ranije pretraživao na internetu kako se ljudi ponašaju kada su nokautirani, kažu tužioci.

Kažu da su mu teške povrede glave nastale kada se udario po glavi praznom flašom i detaljno su opisali niz "rupa" u njegovoj priči. Video snimak navodno pokazuje kako Apler nosi flašu u kolicima. Krhotine flaše su kasnije pronađene u blizini mjesta zločina pored rijeke. Apler je navodno bacio svoj telefon i novčanik da bi lažno pljačkanje učinio uvjerljivijim, navodi tužilaštvo. 

Istražitelji vjeruju da je Apler ubio svog sina jer više nije mogao da se nosi sa agonijom izazvanom rijetkim genetskim stanjem dječaka, sindromom SINGAP1. Oboljeli imaju ozbiljne poteškoće u učenju i imaju napade, ekstremne emocionalne izlive i nesanicu.

Javni tužilac Joakim Vustner rekao je, kako je prenio njemački list Bild: "Florijan A. je ubio svoje dijete i lažirao pljačku".

Samo četiri dana prije Leonove smrti, jedan dnevni centar za rehabilitaciju je odbio da primi šestogodišnjaka, a Apler je napisao svojoj ženi: "Osjećam kao da je ovo najgori dan u našim životima do sada." Tužilac Joakim Vuestner navodi da je ovo mogla da bude kap koja je prelila čašu.