Svijet

"OVO ĆU VAM REĆI SAMO JEDNOM": Tramp prihvatio republikansku nominaciju za predsjednika

Izvor Kurir

"Nije trebalo da budem ovdje sa vama, ali Bog je bio na mojoj strani" rekao je Tramp.

Izvor: Kurir/Elijah Nouvelage / AFP / Profimedia

Donald Tramp, bivši američki predsjednik, zvanično je prihvatio stranačku nominaciju za Bijelu kuću na završnoj večeri Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju.

Na početku obraćanja pristalicama u najvećem gradu savezne države Viskonsin, koja je jedna od ključnih na novembarskim predsjedničkim izborima, Tramp je govorio o atentatu na njega tokom mitinga u Pensilvaniji proteklog vikenda.

Tramp je preživio pokušaj ubistva, pošto je metak samo okrznuo njegovo uho, ali je ubijen muškarac iz publike i ranjeno još dvoje ljudi, a snajperisti Tajne službe su likvidirali atentatora Tomasa Metjua Kruksa (20).

"Nije trebalo da budem ovdje sa vama, ali Bog je bio na mojoj strani" rekao je Tramp.

On je naglasio da će o napadu govoriti samo ovom prilikom, jer je iskustvo bilo isuviše bolno.

"Odvažno sam počeo obraćanje, govoreći o sjajnom učinku naše administracije na južnoj granici. Nadomak mene, blago udesno, nalazio se ekran koji je prikazivao dijagram naših rezultata. Malo sam se okrenuo i čuo prodoran zvuk, osjetio sam da me je nešto pogodilo u desno uho. Pomislio sam da je metak, dodinuo sam ga i osjetio krv. Znao sam da smo napadnuti. Meci su nastavili da lete oko mene, a hrabri agenti Tajne službe pojurili su na binu. Skočili su mene i zaštiitili me. Osjetio sam se bezbjedno, jer je Bog bio na mojoj strani" - rekao je Tramp.

On je je pomenuo i neobipčnu reakciju publike koja se nije razbježala kada je čula pucnje.

"U trenutku kada se ispali samo jedan metak, ljudi se uskomešaju i počnu da bježe. Ovdje to nije bio slučaj, desetine hiljada su ostale i gledale ka napadaču koji je imao snajper. Niko nije bježao i svi su upirali prstom u njega. Znali su da sam u nevolji, vidjeli su krv i pomislili da sam mrtav. Bili su svjesni da se radilo o hicima u glavu. Meci su letjeli oko nas, agenti su bili blizu mene. I onda je sve stalo, snajper Tajne službe ubio je napadača. Ne bi trebalo da budem ovdje" rekao je Tramp, na šta su prisutni reagovali negirajući tu njegovu tvrdnju.