Svijet

PRVI PUT OD POČETKA RATA HOĆE DA PODIGNU POREZ! Pare guraju u vojsku, ali se oni čekaju, njihova je zadnja

Autor Uroš Matejić

Vlada Ukrajine je na sedmičnoj sjednici odobrila nacrt izmjena budžeta za 2024. kojim bi se povećala potrošnja za odbranu za 495,3 milijarde grivni (oko 10,9 milijardi eura)

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Ukrajinska vlada je u četvrtak predložila povećanje poreza po prvi put od početka rata kako bi se prikupile milijarde dolara za oružje i vojsku, dok sukob s Rusijom traje skoro 29 mjeseci. Vlada je na sedmičnoj sjednici odobrila nacrt izmjena budžeta za 2024. kojim bi se povećala potrošnja za odbranu za 495,3 milijarde grivni (oko 10,9 milijardi eura), saopštili su vladini zvaničnici i poslanici ukrajinskog parlamenta.

Ukrajina je do sada predviđala da će 2024. za odbranu izdvojiti 1,7 biliona grivni. Promjene još uvijek mora da odobri parlament i da ih potpiše predsjednik Volodimir Zelenski prije nego što stupe na snagu. Vlada je takođe predložila i povećanje poreza i drugih carina, od ratnog poreza koji bi plaćali građani do uvođenja dodatnih carina na neke uvozne proizvode i povećanja akciza na gorivo.

"Ovaj rat je sada u svojoj trećoj godini, a potrebe u sektoru bezbjednosti i obrambenom sektoru rastu. Kako bismo finansirali naš otpor prema agresoru, možemo se osloniti samo na sopstvene resurse, a glavni su porezi i zaduženja na domaćem tržištu. To će osigurati našu sigurnost i približiti nas pobijedi", navodi se u saopštenju ministarstva finansija. Ministarstvo je saopštilo da su predložene izmjene "najblaža opcija" za finansiranje dodatnih vojnih potreba, dodajući da će povećanje poreza pokriti samo trećinu.

Izdvajanje Kijeva za odbranu su u porastu dok vlada počinje da sprovodi novi program mobilizacije za dovođenje novih vojnika na liniju fronta. Ukrajina se takođe fokusira na izgradnju sopstvene industrije oružja. Kako bi vojsci obezbijedila više sredstava, vlada je predložila razna povećanja poreza od kojih planira da prikupi 140 milijardi grivni dodatnih prihoda. Vlada traži od parlamenta da razmotri povećanje ratnog poreza za pojedince na pet odsto sa sadašnjih 1,5 odsto.

Nacrt predloga koji je objavilo nekoliko poslanika pokazao je da vlada namjerava da poveća broj preduzeća koja moraju da plaćaju ratni porez tako što će ga uvesti i samozaposlenim osobama i mikro i malim preduzećima. Ministarstvo takođe planira da prikupi oko 362 milijarde grivni na osnovu napora da smanji sivu ekonomiju i zaduživanja na domaćem tržištu. Kada su u pitanju izdvajanja za socijalnu i humanitarnu politiku, vlada zavisi od međunarodne finansijske pomoći. Dobila je oko 89 milijardi dolara finansijske pomoći od zapadnih partnera od početka ruske invazije u februaru 2022.

Tagovi