Svijet

ŠOK U AMERICI! DEMOKRATE KUPUJU VRIJEME: Odložili glasanje o nominaciji Bajdena za predsjedničke izbore

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Sam Bajden je izjavio da namjerava da ide do kraja, pošto nema boljih kandidata od njega.

Izvor: AP/Jacquelyn Martin

Američka Demokratska partija odlučila je da odloži onlajn glasanje o nominaciji Džoa Bajdena za predsjedničke izbore za početak avgusta.

„Šumer i Džefris, obojica iz Njujorka, privatno su ubijedili partijske zvaničnike da odlože početak nominacije gospodina Bajdena za nedelju dana, produžavajući debatu o održivosti njegove kandidature“, piše Njujork tajms, prenosi RIA Novosti.

Predsjednik Bajden je poslednjih dana postao prijemčiviji za argumente zašto ne bi trebalo da traži reizbor pošto su mu dva najviša kongresna lidera njegove stranke privatno rekli da su duboko zabrinuti za njegove izglede.

Bajden nije dao nikakve naznake da je promijenio mišljenje o ostanku u trci, saopštile su demokrate.

Posle neuspjeha aktuelnog šefa države u debati sa Donaldom Trampom, među demokratama su sve češći pozivi da se nominuje još jedan kandidat.

Potpredsjednica Kamala Haris smatra se najvjerovatnijom.

Stranka će imati teorijsku priliku da promijeni kandidate na svom kongresu u avgustu. U praksi će biti teško ukloniti aktuelnog predsjednika koji pobjedi na izborima iz trke osim ako on sam ne odbije da učestvuje.

Sam Bajden je izjavio da namjerava da ide do kraja, pošto nema boljih kandidata od njega.

Istovremeno, političar tvrdi da je Haris apsolutno spreman da postane predsjednik ako ne bude u stanju da u potpunosti odsluži svoj drugi mandat.