Svijet

RUSIJA PRIJETI NUKLEARNIM ORUŽJEM ZBOG AMERIČKIH RAKETA! "Da li razmišljamo o razmještanju? Ništa nije isključeno"

Autor Uroš Matejić

Upitan da li Rusija razmišlja o razmještanju nuklearnih projektila, Rjabkov je rekao: "Ne isključujemo nijednu opciju".

Izvor: PO(Phot) Paul Punter/ MOD Crown / PA Images / Profimedia

Zvanična Moskva je danas saopštila da ne isključuje raspoređivanje raketa, uključujući i one sa nuklearnim bojevim glavama, kao odgovor na američko raspoređivanje raketa dugog dometa u Njemačkoj. To je potvrdio zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, prenosi ruski Interfaks, a prenosi Evropska pravda.

Rjabkov se u intervjuu osvrnuo na izjave njemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, koji je rekao da će američke rakete koje će biti razmještene u Njemačkoj biti konvencionalne, odnosno nenuklearne. Upitan da li Rusija razmišlja o razmještanju nuklearnih projektila, Rjabkov je rekao: "Ne isključujemo nijednu opciju". Ruski zvaničnik je takođe optužio Njemačku i SAD da su "potpuno napustili sistem sporazuma o kontroli naoružanja".

"U ovom slučaju, uzimajući u obzir agregatne sposobnosti država članica NATO, moramo kalibrirati naše odgovore izbjegavajući interne provjere šta, gdje i kada nešto može i treba da bude raspoređeno. To znači da naš izbor odgovora treba da bude najširi mogući", rekao je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Tokom nedavnog samita NATO u Vašingtonu, objavljeno je da su se SAD i Njemačka dogovorile, između ostalog, raspoređivanje  raketa dugog dometa tipa Tomahavk u Njemačkoj radi jačanja odvraćanja i zaštite svojih NATO saveznika. Njemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je plan za raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u njegovoj zemlji. Šolc je rekao da se odluka "savršeno uklapa u bezbjednosnu strategiju njemačke vlade".