Svijet

FON DER LAJEN: PROŠIRENJE JE SUŠTINSKI INTERES EU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor MINA

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen kazala je da će, ukoliko bude ponovo izabrana na tu funkciju, proširenje Evropske unije (EU) biti među ključnim prioritetima njenog budućeg mandata.

Ursula fon der Lajen: Vakcina moguća pre jeseni
Izvor: Evropska komisija

Fon der Lajen je to rekla u govoru u Evropskom parlamentom tokom iznošenja vizije i planova za novi mandat, nakon čega će se poslanici izjasniti o njenoj kandidaturi za novi petogodišnji mandat na poziciji predsjednice EK.

Ona je istakla da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama i potvrdila da će obezbijediti da sve zemlje budu spremne za članstvo prije pridruživanja.

"Kompletiranje naše Unije je takođe u našem suštinskom interesu", istakla je Fon der Lajen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je kazala, istorija ponovo zove.

"Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija su napravili svoj slobodan izbor. Izabrali su slobodu umjesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umjesto zavisnosti", rekla je Fon der Lajen.

Ona je dodala da neke od tih država plaćaju visoku cijenu za svoj izbor.

"Zato moramo napraviti izbor i pokazati čvrstu posvećenost. Njihova budućnost će biti slobodna i prosperitetna, unutar naše Unije", naglasila je Fon der Lajen.

Glasanje za novi mandat Fon der Lajen zakazano je za 13 sati.

Za njen izbor potrebna je apsolutna većina, odnosno 361 glas evropskih poslanika.

Glasanje o izboru Fon der Lajen je prvi važan zadatak novog saziva Evropskog parlamenta koji je konstituisan 16 jula.