Svijet

PUTINA OD UKRAJINSKIH DRONOVA ŠTITI SEDAM PANCIRA! Satelitski snimci otkrili i S-400 oko rezidencije

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Rezidencija ruskog predsjednika Vladimira Putina u Vajdaju, gradu u zapadnom dijelu Rusije koji se nalaze sjeverno od Moskve, sada je okružena višestrukim sistemima protivvazdušne odbrane (PVO) zbog sve češćih napadima dronovima iz Ukrajine.

Izvor: Profimedia

Njuzvik navodi da su prvobitni izvještaji o raspoređivanju PVO sistema u blizini palate koja Putinu služi za odmor ukazivali da se tu nalazi samo jedan Pancir, sistem kratkog do srednjeg dometa koji se obično koristi za obaranje aviona, helikoptera, raketa, ali i manjih vazdušnih pretnji poput dronova.

Sada je na osnovu satelitskih snimaka utvrđeno da je oko dobro čuvane Putinove rezidencije postavljeno najmanje sedam Pancira.

Ove podatke je potvrdio američki Institut za proučavanje rata (ISW) koji ocenjuje da je ovo raspoređivanje PVO sistema dio šire strategije zaštite meta od velike vrijednosti od ukrajinskih napada dronovima, koji se probijaju sve dublje unutar teritorije Rusije.

Rakete koje ispaljuje Pancir presrijeću projektile i letjelice na udaljenosti od 20 do 40 kilometara.

Njuzvik navodi da satelitski snimci, koji su načinjeni 6. maja i sada su se tek pojavili u javnosti, ukazuju i na prisustvo još neke neidentifikovane vojne tehnologije blizu Putinove palate.

Izvor: screenshot


Bjeloruski opozicioni medij Neksta identifikovao je na osnovu snimaka najmanje još šest sistema pored 11 prenosnih PVO sistema S-300/400, kao i više radarskih stanica dugog dometa oko rezidencije u Vajdaju.

Vojni analitičari ne odbacuju mogućnost da se u gustoj šumi nalazi i još više naoruižanja.

Navodi se da je od sedam Pancira vidljivih na tom području najuočljiviji onaj koji je postavljen na Rjabinovskom ostrvu, na oko 3,2 kilometra od Putinove rezidencije.

Na tri kilometra od nje, uz obližnji autoput nalazi se drugi Pancir koji je zadužen i za zaštitu tamošnjeg Putinovog bunkera.

Na udaljenosti od osam kilometara od palate lociran je treći Pancir, blizu aerodroma Valdaj-Avija, koji se često korusti za potrebe civilne avijacije i privatne letove.


Uz još jedan Pancir, na oko 6,5 kilometara od Putinove rezidencije, djeluje da je postavljeno nekoliko radarskih stanica za rano upozoravanje.