Svijet

IRAN ODBACIO OPTUŽBE: Negiramo bilo kakvu umiješanost u oružani napad na Trampa

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Amir Said Iravani odbacio je u utorak optužbe protiv Teherana kao „neosnovane i politički motivisane“.

Izvor: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Iran je odbacio optužbe u vezi sa navodnim kovanjem zavjere za ubistvo bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, podsjetivši na tužbu koja je podignuta za ubistvo američkim dronom uticajnog iranskog generala 2020. godine, prenijeli su danas iranski državni mediji.

U izvještaju agencije IRNA navode se riječi portparola ministarstva spoljnih poslova Irana Nasera ​​Kananija da Iran „snažno odbacuje bilo kakvu umiješanost u nedavni oružani napad na Trampa ili tvrdnje o iranskoj namjeri da organizuje takvu akciju“, prenosi AP.

Američki mediji prenijeli su ranije da je američka Tajna služba, zbog navodne prijetnje iz Irana po život Donalda Trampa, pojačala obezbjeđenje bivšeg predsjednika SAD još prije subotnjeg pokušaja atentata.

Pošto je saznala za navodnu prijetnju, administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena informisala je visoke zvaničnike Tajne službe, naveli su neimenovani izvori AP.

Prema riječima portparola ministarstva spoljnih poslova Irana „Islamska Republika Iran je odlučna da pokrene sudski postupak protiv Trampa zbog njegove direktne uloge u ubistvu „generala Kasema Sulejmanija“.

Sulejmani je bio komandant Kuds snaga iranske islamske revolucionarne garde i ubijen je u napadu dronom u Bagdadu u januaru 2020.

Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Amir Said Iravani odbacio je u utorak optužbe protiv Teherana kao „neosnovane i politički motivisane“.