Svijet

PARIZ U STRAHU: Ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara obezbjeđivaće 45.000 policajaca

Izvor Kurir

Uz očekivanih 300.000 gledalaca na pariskim kejevima duž toka Sene, ceremonija predstavlja ozbiljan bezbjednosni izazov, posebno u vrijeme rata u Pojasu Gaze i u Ukrajini.

Izvor: MONDO Portal/Marko Čavić

Oko 45.000 policajaca obezbjeđivaće otvaranje Olimpijskih igara u Parizu 26. jula na kojem će prisustvovati preko 100 šefova država i vlada, izjavio je danas visoki francuski zvaničnik i dodao da nema izmjena bezbjednosnih planova posle napada na Donalda Trampa prošlog vikenda.

„U ceremoniji, koja će se prvi put održati van stadiona, učestvovaće oko 80 brodova koji će prevoziti sportiste iz cijelog svijeta na rečnoj ruti po Seni do Ajfelove kule“, izjavio je francuski zvaničnik Lambis Konstantinidis, šef za planiranja i koordinaciju OI, prenosi Rojters.

Uz očekivanih 300.000 gledalaca na pariskim kejevima duž toka Sene, ceremonija predstavlja ozbiljan bezbjednosni izazov, posebno u vrijeme rata u Pojasu Gaze i u Ukrajini.

„To je ruta dužine šest kilometara, tako da je to ogroman prostor koji mora biti pod bezbjednosnim nadzorom. Zato nam je i potrebno toliko ljudi“, rekao je Konstantinidis i ukazao da francuske bezbjednosne službe imaju „veoma blisku saradnju sa američkim službama bezbjednosti i sa Tajnom službom SAD s kojima se dijele sve relevantne informacije.

Sukobi u inostranstvu i bezbjednosne brige u Francuskoj naveli su francusku vladu da ranije ove godine podigne nivo bezbjednosnog upozorenja na najviši nivo.

U maju ove godine, u francuskom gradu Sen Etijenu uhapšen je muškarac osumnjičen da planira napad u ime Islamske države na gradski fudbalski stadion tokom održavanja Olimpijade.