Svijet

UKRAJINCI RAZVIJAJU NOVI TIP BESPILOTNE LETJELICE! Ovi dronovi će DOKRAJČITI ruske helikoptere

Izvor Kurir

Ukrajinci razvijaju novi tip bespilotne letjelice, a video-snimak testova prenio je kanal The Military Journal na Telegramu.

Izvor: Printscreen

Kao što je navedeno, ovaj dron pokreće mlazni motor i dizajniran je da se suprotstavi drugim bespilotnim letjelicama ili helikopterima, odnosno, spada u kategoriju oružja protivavionske odbrane.

Specifikacije letjelice trenutno su nepoznate, ali na snimku, Bullet (Puščano zrno) je uspio da dostigne 130 km/h. Jedan set ove opreme uključuje pet dronova po ceni od 5,8 miliona grivni (oko 140.000 USD). Autori napominju da ovo nije prvi pokušaj ukrajinskih inženjera da stvore bespilotnu letjelicu na mlazni pogon.

Ukrajinski sajt Defense Express navodi da je, bar prema video-zapisu, za razliku od dosadašnjih eksperimenata sa napravama tipa leteće krilo i kanard (sa malim prednjim krilima), konfiguracija Bulleta krajnje konvencionalna. Bullet više liči na jedan od krilatih FPV dronova, posebno zbog kontrole koja se očigledno obezbeđuje preko analognog signala video veze.

U svakom slučaju, nova letilica se ne može punopravno smatrati lutajućom municijom iako ima neke slične karakteristike.

Naime, važna komponenta lutajuće municije je djelimičan ili potpuno autonomni režim rada, u kome se dron oslanja na svoje senzore da bi otkrio cilj i ima softver za prekid misije ako se signalna veza izgubi. Za sada su ovo samo testovi, pa bi dodatna oprema za Bullet mogla biti otkrivena u budućnosti.

U svakom slučaju, ostaje otvoreno pitanje da li će ovaj bespilotni lovac dronova moći da radi u uslovima elektronskog ometanja, kada se izgubi ručna kontrola.

Ovo će biti glavni faktor koji će odrediti njegovu borbenu efikasnost u oblastima blizu linije fronta. Takođe, za ovaj tipa aparata ključna je brzina.

Tipične mete za koje se očekuje da će ih presretati ukrajinska PVO lutajuća municija pobrojali su u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Raketno-kosmička tehnika, Žuhan i Kaliničenko, stručnjaci Državnog projektantskog biroa Pivdene.