Svijet

PAO BASTION NA DNJEPRU, UKRAJINA IZGUBILA KLJUČNO SELO NA LIJEVOJ OBALI! Odatle planirala proboj na jug

Izvor Kurir

Kijev post navodi da je taktički poraz kampanje koju su trupe pod komandom Kijeva povele prošle jeseni sa ciljem oslobađanja područja i formiranja utvrda u strateški kritično važnom južnom sektoru,

Izvor: Virginie Nguyen Hoang / AFP / Profimedia, Gian Marco Benedetto / AFP / Profimedia

Ukrajinski marinci su se evakuisali iz ključnog sela Krinki na lijevoj obali rijeke Dnjepar koje im je služilo kao mostobran na toj teritoriji.

Kijev post navodi da je taktički poraz kampanje koju su trupe pod komandom Kijeva povele prošle jeseni sa ciljem oslobađanja područja i formiranja utvrda u strateški kritično važnom južnom sektoru,

Ukrajinske amfibijske jedinice su selo Krinki, koje se nalazi sa druge strane rijeke u odnosu na grad Herson, zauzele u oktobru prošle godine u dramatičnoj operaciji prelaska preko Dnjepra.

Vojna informaciona platforma Dipstejt je objavila da je sada ruinirano ribarsko selo, koje je služilo i za ljetnji odmor prije rata, evakuisano tokom protekle nedelje.

Drugi ukrajinski mediji su prenijeli da su ukrajinske trupe koristile male čamce za prelazak na desnu obalu rijeke i dolaska do prijateljskih pozicija u blizini Hersona.

Nema navoda da je bilo značajnijeg ruskog ometanja evakuacije.

Izvor: VIRGINIE NGUYEN HOANG / AFP / PROFIMEDIA

Kijev post navodi da je selo Krinki i okolno močvarno područje mjesecima prikazivano u ukrajinskim medijima kao poprište teških, ali uspješnih odbrambenih bitaka koje su uz pomoć dronova elitne snage marinaca vodile protiv brojnijih ruskih snage koja su raspolagale mnogo većom vatrenom moći.

Navodi se da u jučerašnjim zvaničnim saopštenjima ukrajinske vojske nema direktnog pominjanja povlačenja iz Krinkija, ali da su državne Suspilne novini potvrdile da je selo napušteno "prije nekoliko nedelja".

U današnjem izvještaju o aktuelnoj situaciji koji je objavio Generalštab ukrajinskih oružanih snaga navedeno je da su one i dalje prisutne u selu Kozači Laheri, koje se lijevoj obali Dnjepra nalazi odmah pored Krinkija, kao i da tamo drže položaje.