Svijet

ATENTATOR NA TRAMPA I DALJE POTPUNA ENIGMA! Detaljno pročešljali telefon i kompjuter, ispitali 100 LJUDI!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Američki Federalni istražni biro (FBI) nije uspio da utvrdi motiv Tomasa Metjua Kruksa, koji je upucao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, čak ni nakon što je ispitano više od 100 ljudi.

Izvor: AP/Gene J Puskar, AP/The Bethel Park School Distric

Ono što se zna je da ubica nije imao određene političke stavove i da je svakodnevno bio maltretiran u školi, prenio je Asošiejted pres.

Čak i nakon što je FBI pregledao Kruksov mobilni telefon i sadržaj njegovog kompjutera, kuće i automobila i ispitao više od 100 ljudi, za njih ostaje misterija zašto je otvorio vatru na Trampovom skupu.

Agencija ističe da su vlasti uspjele da sastave samo grubi profil napadača.

Svojim drugovima iz razreda izgledao je kao "pametan, ali povučen mladić koji je često nosio slušalice i radije sjedio sam na odmorima, gledajući u svoj telefon.

Prema jednom svjedoku, Tomas Metju Kruks je u školi svakodnevno bio izložen maltretiranju. Navodno je nosio čudnu odjeću, uključujući i lovačku opremu, i nastavio je da nosi masku i nakon što je pandemija prestala.

Politički stavovi atentatora su takođe nejasni, navodi AP.

Tako je donirao 15 dolara demokratama na dan Bajdenove inauguracije, iako je bio registrovan kao republikanac u Pensilvaniji.

Agencija napominje da organi za sprovođenje zakona tek treba da pronađu bilo kakvu poruku o samoubistvu, belješke ili postove na društvenim mrežama koji bi ukazivali na razlog zašto je Kruks pucao u bivšeg predsjednika.