Svijet

FATALNA GREŠKA AMERIČKE TAJNE SLUŽBE! Bivši specijalni agent o ponašanju obezbjeđenja za vrijeme atentata na Trampa

Autor Balša Janković Izvor Kurir

"Veliki previd"

Izvor: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Naoružani napadač koji je pokušao da ubije Donalda Trampa pucao je sa krova koji je američka tajna služba označila kao izvan svoje bezbjednosne zone, što je fatalni previd koji agencija nije smjela da napravi, tvrde dvojica bivših zvaničnika Tajne službe.

"Dvojica lokalnih policajaca koji su primili poziv o sumnjivoj osobi u oblasti gdje se održavao skup bili su sami kada se jedan od njih, nakon što ga je partner podigao da provjeri krov, suočio sa 20-godišnjim naoružanim napadačem Tomasom Kruksom, rekao je šerif okruga Majkl Slupe.

Izvor: X/ALERTESINFOS

"To je otkrilo veliki bezbjednosni jaz" - rekao je bivši specijalni agent Tajne službe Kenet Valentin .

"Nije trebalo dozvoliti da se popne na krov"

"Nije mu trebalo dozvoliti da se popne na taj krov" - ističe Valentin i dodaje da je Tajna služba morala da odredi nekoga da nadgleda krovove okolnih zgrada kako bi, kao druga linija odbrane, zaustavila prijetnju.

Naoružani napadač je pucao na Donalda Trampa iz zgrade udaljene 140 metara, a obezbjeđenje na mitingu tvrdilo je da je bila izvan bezbjednosnog perimetra, ali Valentin kaže da to "jednostavno nije tačno".

"Veliki previd"

"Ta zgrada je trebalo da bude unutar zaštićene zone. To je veliki previd" - rekao je bivši agent, napominjući da je "agencija morala da identifikuje tu zgradu kao bezbjednosni rizik".

"Nije trebalo da joj pristupi" - tvrdi Valentina.

"Državna policija Pensilvanije nije bila odgovorna za bezbjednost unutar ili izvan bezbjednosnog perimetra" - rekao je Slupe.

Naime, lokalna policija pomaže Tajnoj službi u obezbjeđivanju lokacija, a agenti drugih agencija u okviru Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost, poput Uprave za bezbjednost saobraćaja, povremeno pomažu, ali je odgovornost na tajnoj službi.