Svijet

POGLEDAJTE ŠTA RADI OVA ŽENA DOK PUCAJU NA TRAMPA: Sjedjela je iza njega, a svi su u šoku kako se ČUDNO ponašala

Izvor Kurir

Snimak na kojem se vidi kako neidentifikovana žena – koja nosi naočare za sunce, bijelu bluzu i crni šešir – vadi svoj telefon kad se oglasila pucnjava na mitingu u Pensilvaniji u subotu, postala je viralna.

Izvor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Žena koja je sjedjela iza Donalda Trampa kada je preživio pokušaj ubistva izazvala je sumnju zbog svog čudnog ponašanja.

Snimak na kojem se vidi kako neidentifikovana žena – koja nosi naočare za sunce, bijelu bluzu i crni šešir – vadi svoj telefon kad se oglasila pucnjava na mitingu u Pensilvaniji u subotu, postala je viralna.

Ona je to učinila dok su se svi ostali - uključujući Trampa – bacili na zemlju, u strahu za svoje živote.

like su dolile ulje na neke od ludih teorija zavjere koje su objavljene nakon subotnje pucnjave u kojoj je Tomas Metju Kruks (20) pogodio Trampa u uvo.

Tramp se, čini se, pomjerio u poslednjem trenutku i to mu je možda spaslo život. Jedan post na X, u kojem se od ljudi traži da "obrate veliku pažnju" na ženu, pregledan je više od 19 miliona puta.

Još jedan viralni post glasi: „Odjekuju pucnji i njen prvi instinkt je da veoma, veoma mirno izvadi telefon i snimi cio spektakl. Da li vam se to čini kao normalno ponašanje?'

Neki korisnici društvenih mreža su čak iznijeli teoriju da je žena „klimnula” prije nego što je odjeknuo prvi pucanj – pri čemu je jedan otišao toliko daleko da je tvrdio da je žena „saučesnik”, uprkos tome što nije ponudio nikakve dokaze koji bi podržali divlje tvrdnje.

Drugi su, međutim, tvrdili da je mirno držanje žene posledica masovnih pucnjava koje su tako česte u Americi.

Jedan korisnik društvenih medija je rekao: „Jesmo li ovoliko otupjeli na nasilje u Americi? Gledajte ženu u bijelom sa crnim kačketom odmah iza Trampa. Umjesto da se skloni ili – ne znam – zaštiti dijete iza sebe – ona vadi telefon i počinje da snima.“

Pokušaj ubistva bivšeg predsjednika izazvao je ogromno more tvrdnji - neke neobične - koje odražavaju zastrašujuću neizvjesnost oko napada, kao i grozničavu, polarizovanu političku klimu Amerike.

Da su takve divlje spekulacije eksplodirale dok su se Amerikanci okretali internetu za vijesti o pucnjavi, najnoviji je znak kako su se društveni mediji pojavili kao dominantan izvor informacija - i dezinformacija - za mnoge, i doprinos nepoverenju i turbulencijama u američkoj politici.

Pominjanja Trampa na društvenim mrežama bila su do 17 puta veća od prosjeka u satima nakon pucnjave, prema PeakMetrics, firmi koja prati onlajn narative.

Mnoga od tih pominjanja bili su izrazi simpatija prema Trampu ili pozivi na jedinstvo.

Ali mnogi drugi su iznosili neosnovane, fantastične tvrdnje.

Mnoge od tvrdnji pokušavale su da okrive samog Trampa ili njegovog demokratskog protivnika, predsjednika Džoa Bajdena, za napad.

Neki glasovi na ljevici brzo su proglasili pucnjavu kao „mahanje lažnom zastavom“ koju je izmislio Tramp; dok su neke Trampove pristalice sugerisale da Tajna služba namjerno nije uspjela da na vreme zaštiti Trampa po naređenju Bijele kuće.

Neki smatraju da je napadač imao pomoć.