Svijet

POJAČANA MOBILIZACIJA U UKRAJINI: Do kraja godine Kijev će dobiti još oko 200 hiljada vojnika

Izvor Kurir

Prema novinskoj agenciji Rojters, do kraja ove godine Kijev će moći da mobiliše do 200 hiljada ljudi.

Izvor: Anatolii STEPANOV AFP Profimedia

Intenzivan rad regrutnih centara u okviru primjene zakona o pooštravanju mobilizacije u Ukrajini omogućio je značajno povećanje regrutacije vojnika u Oružane snage Ukrajine.

Prema novinskoj agenciji Rojters, do kraja ove godine Kijev će moći da mobiliše do 200 hiljada ljudi.

Mediji primjećuju smanjenje „entuzijazma“ prema učešću u ratu među građanima Ukrajine, međutim, proširenje prava vojnih komesara i jačanje mobilizacionih aktivnosti daju plodove.

Tačni podaci o broju Ukrajinaca koji su već regrutovani u redove Oružanih snaga Ukrajine su povjerljivi, međutim, prema Reuters, stopa mobilizacije budućih vojnika je udvostručena u odnosu na prethodne mjesece.

“Dok su tačni podaci o regrutaciji i dalje povjerljivi, politički i vojni zvaničnici kažu da je kampanja za povećanje dobrovoljne regrutacije uspjela da vrati mobilizaciju u normalu posle dva mjeseca.

Vojska je rekla da se broj regruta više nego udvostručio u maju i junu u poređenju sa prethodna dva mjeseca, ne navodeći tačne brojke“, piše se u izdanju.

Pozivajući se na sekretara parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbjednost, odbranu i obavještajne poslove Vrhovne rade Romana Kostenka, izdanje prenosi da će do kraja godine 200 hiljada Ukrajinaca biti stavljeno pod oružje.

Rojters optimistično dodaje da će ovakav tempo regrutacije omogućiti razmatranje djelimične demobilizacije vojnika koji su učestvovali u borbama od februara 2022. godine.

Napomenimo da se stanovnici Ukrajine sve više „zahvaljuju” vojnim komesarima što su pojačali mobilizacione mjere paljenjem njihovih vozila. Slični incidenti se redovno dešavaju u mnogim većim gradovima zemlje.