Svijet

GRČKA DONIJELA MJERE ZBOG TOPLOTNOG TALASA! Zabranjen rad zaposlenima od podneva, evo za koje branše to važi

Autor Jana Desovski

U Grčkoj zabranjen rad zaposlenima od podneva do 17.00 sati zbog toplotnog talasa i to važi za radnike koji rade na otvorenom.

Izvor: Profimedia/Sandrine Thesillat

Grčka je u utorak naložila pojedinim poslodavcima da obustave rad svojih zaposlenih na teškim radovima na otvorenom ove nedelje, u popodnevnim satima kada su cijelu zemlju zahvatile visoke temperature.

Građevinski radnici, dostavljači hrane, brodograditelji su neki od radnika koji od danas do petka neće moći da rade od podneva do 17.00 sati jer se u djelovima zemlje očekuje da će živa u termometrima dostići 42 i 43 stepena.

Grčka se od juna suočava sa toplotnim talasima, a zbog visokih temperatura i vjetra već je izbilo nekoliko šumskih požara. Veći dio Grčke mesecima je bez kiše ili sa vrlo malo padavina.

Grčka ostrva, koja tokom ljeta privlače milione turista, suočavaju se sa nestašicom vode. Meteorolozi ne očekuju značajniji pad temperature do kraja mjeseca. Na čuvenom trgu Sintagma, u centru Atine, Crveni krst je otvorio privremenu, mobilnu jedinicu za pomoć prolaznicima koji se sruše zbog vrućine.

Najmanje šest turista, uključujući poznatog britanskog televizijskog voditelja Majkla Mozlija, umrlo je prošle nedelje od posledica ekstremne vrućine.

Brojne oblasti svijeta, od SAD do Indije, pogođene su ekstremnim ljetnjim temperaturama.