Svijet

KO JE MISTERIOZNA ŠPANSKA PRINCEZA? Mlada Sofija je na finalu Evropskog prvenstva mnogima zapala za oko

Autor Uroš Matejić

Sofija de Todos los Santos de Borbon i Ortiz je dobila ime po majci Felipea VI.

Izvor: Instagram/infanta_sofia_official/Printscreen

Pored mnogih poznatih ličnosti, finale Evropskog prvenstva u fudbalu pratila je i španska kraljevska porodica. Mlada Sofija, ćerka kralja Španije, mnogima je zapela za oko, a nakon što je Španija osvojila šampionat, zajedno sa ocem dobila je šal u bojama španskog dresa.

Ko je infanta Sofija?

Rođena je 29. aprila 2007. u Madridu kao druga ćerka kralja Felipea VI i kraljice Leticije. Sofija de Todos los Santos de Borbon i Ortiz je dobila ime po majci Felipea VI, odnosno bivše kraljice Španije.

Prema španskoj tradiciji, samo dijete koje je prvo u redu za presto ima titulu princa ili princeze, pa Sofija nosi titulu infante. Njena starija sestra je stoga princeza, a i ona bi izgubila svoju titulu ako bi kraljevski par dobio sina, jer se Španija pridržava patrijarhalnog sistema kada je u pitanju nasleđivanje krune. Trenutno studira na UVC koledžu u Velsu.

Prva u liniji nasljedstva španskog prestola je Sofijina starija sestra - princeza Leonor. Leonor de Todos los Santos de Borbon i Ortiz rođena je 31. oktobra 2005. godine, a mediji je nazivaju najljepšom princezom na svijetu.

Upisala je privatni fakultet međunarodnih odnosa u Velsu, a potom i trogodišnju obuku na Generalnoj vojnoj akademiji u Saragosi, koju mora da završi kao budući glavnokomandujući oružanih snaga. Pored vojne obuke, moraće da upiše i obuku u pomorskoj školi, jer tako nalaže tradicija.

Prošle godine, nakon što je napunila 18 godina, položila je zakletvu na vjernost Ustavu, čime je i formalno potvrđeno da će Španija dobiti prvu pravu kraljicu u više od 100 godina, posle Izabele II.