Svijet

RUSI LANSIRALI MONSTUROZNU "MRCINU" OD 3 TONE?! Isplivao šok snimak, vojska tvrdi da joj bunkeri ne mogu ništa (VIDEO)

Izvor Kurir

Ruske vazdušne snage predstavile snažnu vazdušnu bombu FAB-3000 opremljenu kompletom za navođenje koja se koristi u Ukrajini.

Izvor: Printscreen

Rusko ministarstvo odbrane je ranije ove nedelje, 14. jula, objavilo je video koji navodno prikazuje kako rusko ratno vazduhoplovstvo koristi moćnu kliznu bombu FAB-3000. Ova bomba, unaprijeđena s UMPK modulima, kompletom za navođenje koji ju je pretvara u vrlo precizno i snažno oružje.

Video prikazuje ruski bombarder Su-34 kako ispušta bombu FAB-3000 opremljenu UMPK vodičkim kompletom tokom napada u Ukrajini. Gdje je tačno bomba eksplodirala, u ovom trenutku nije poznato, ali rusko ministarstvo odbrane objavilo je da snimak prikazuje napad na "privremenu tačku raspoređivanja" ukrajinskih oružanih snaga u zoni odgovornosti grupe snaga Sjever, za koju se zna da djeluje u regionima Harkov i Sumi.

Inače, modul UMPK koristi kombinaciju inercijske i satelitske navigacije za precizno navođenje, omogućujući bombi da uništi ciljeve čak i ako promaši za nekoliko desetina metara. S težinom od tri tone, od čega je polovina eksploziv, FAB-3000 može izazvati značajnu štetu čak i stotinama metara od mjesta eksplozije, a njeni fragmenti mogu doseći više od kilometra. Domet ovih bombi zavisi od brzine i visini ispuštanja; što su viši i brži, to bolje. Ovo omogućuje ruskim avionima da ispuštaju bombe sa udaljenosti od 60-70 kilometara od cilja, van dometa ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa.

FAB-3000 je sovjetski dizajnirana visokoeksplozivna vazdušna bomba teška oko 3.000 kilograma. Ispunjena je Tritonalom, smjesom TNT-a i aluminijumskog praha, što povećava njenu eksplozivnu snagu. Bomba može prodrijeti kroz armirani beton i druge utvrđene strukture prije detonacije, što ju čini učinkovitom protiv bunkera i podzemnih objekata.

Nakon detonacije, fragmenti bombe šire se velikom brzinom, povećavajući njenu smrtonosnost, dok snažan udarni talas može uzrokovati kolaps struktura i značajnu štetu u širokom radijusu. Bomba FAB-3000 može se nositi ispod krila ili trupa manjih aviona, kao i u spremnicima većih bombardera.

Ipak, stručnjaci Var zona kažu da nije sigurno da je snimak autentičan i da zaista prikazuje FAB-3000. Kažu da je moguće da se radi o manjem FAB-1500 s istim kompletom za navođenje.

"Svakako je moguće da je video zapravo montaža koja prikazuje snimke oba ova oružja i ne bi bilo prvi put da su službeni ruski videozapisi manipulisani ili uvelike montirani", piše Var zon.