Svijet

GUTEREŠ: NIGDJE U POJASU GAZE NIJE BEZBJEDNO

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Ekstremni nivo borbi i razaranja u Pojasu Gaze neshvatljiv je i neoprostiv, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš i istakao da nigdje u toj opkoljenoj enklavi nije bezbjedno.

Izvor: YouTube/screenshot/Sky News

Gutereš je, u objavi na društvenoj mreži X, naveo da je krajnje vrijeme da strane u sukobu pokažu političku hrabrost i volju da konačno postignu dogovor.

"Ekstremni nivo borbi i razaranja u Gazi je neshvatljiv i neoprostiv. Svako mjesto je potencijalna zona ubijanja", kazao je Gutereš.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da pozivaju sve strane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu i da vode stalnu brigu o civilima i civilnim objektima, prenosi Anadolija.

"Mi i naši humanitarni partneri nastavljamo da pomažemo porodicama koje su raseljene iz sjeverne Gaze u područja na jugu", rekao je Dižarik novinarima.

On je naglasio da su, sa svakom novom direktivom o evakuaciji, porodice u Gazi prisiljene na nemoguće izbore - ostati usred aktivnih neprijateljstava ili bježati u područja s malo prostora ili usluga.

"Ne postoji sigurno mjesto u Gazi. Ni skloništa, ni bolnice, ni takozvane humanitarne zone", naglasio je Dižarik.

Izrael nastavlja ofanzivu na Pojas Gaze koja je počela nakon prekograničnog napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra.

Prema informacijama zdravstvenih vlasti u Pojasu Gaze, u toj palestinskoj enklavi je, od početka sukoba, ubijeno blizu 38,7 hiljada Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 89 hiljada je ranjeno.

Tokom devet mjeseci sukoba veliki djelovi Gaze su uništeni i u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.