Svijet

BUDUĆA LANSIRANJA POD ZNAKOM PITANJA: Dvadeset satelita palo na Zemlju nakon kvara na SpaceX raketi

Autor Dušan Volaš

Dvadeset Starlink satelita sagorjelo je u atmosferi i palo na Zemlju, nakon što su prerano pušteni sa SpaceX rakete prošle sedmice.

Crna rupa
Izvor: Youtube/NASA's Marshall Space Flight Center

SpaceX kompanija je 11. jula lansirala Falcon 9 raketu iz Vandenberg vazduhoplovne baze u Kaliforniji, dan kasnije nego što je prvobitno planirano. Lansiranje je u početku teklo očekivano i raketa se u prvoj fazi uspješno odvojila od druge baze sa satelitima, prije nego što se spustila na brod-dron u Pacifiku.

Međutim, u drugoj fazi došlo je do curenja tečnog kiseonika i sateliti su prerano pušteni u orbitu naše planete na visini od 135 kilometara, što je upola manje od visine na kojoj obično kruže. Na toj visini atmosferski uticaji su usporili njihovo kretanje i počeli su da padaju jedan po jedan.

Kasnije opservacije astrofizičara Džonatana Mekdauela sa Harvard univerziteta potvrdile su da je svih 20 satelita sagorjelo i palo na Zemlju, prenosi Live Science.

Iz SpaceX su potvrdili da nijedan od njih nije predstavljao pretnju drugim uređajima u orbiti niti ljudima i objektima na Zemlji.

To je prvo neuspjelo lansiranje Falcon 9 rakete još od 2016. godine i najveći gubitak Starlink satelita još od februara 2022. kada je geomagnetna oluja srušila 40 uređaja nedugo nakon što su postavljeni u orbitu.

SpaceX trenutno istražuje šta se dogodilo pod kontrolom Federalne administracije za avijaciju, a dok istraga ne bude gotova, neće biti lansirana nijedna Falcon 9 raketa.

Trenutno nije poznato koliko bi istraga mogla da traje, ali jedan neimenovani izvor je za Space News izjavio da bi raketa mogla da bude prizemljena mjesecima, što bi moglo značajno da utiče na planirana lansiranja za ostatak godine.