Svijet

UKRAJINAC U CIVILU DRŽI TEŠKU ARTILJERIJU I PUCA NA RUSE! Širi se dramatičan snimak: Ovako je oborena MOĆNA RAKETA

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Bivši savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na društvenoj mreži X-u snimak na kome se, kako kaže, vidi Ukrajinac, odjeven u civilnu odeću, koji sa ramena ispaljuje krstareći projektil kako bi presreo ruski napad.

Izvor: Printscreen

Kratak snimak prikazuje ukrajinskog vojnika kako ispaljuje projektile, a u pozadini se čuju glasovi koji slave, što implicira da je ruski projektil uspješno presretnut. Nije jasno gde i kada je video snimljen, a kako pišu strani mediji, Ukrajinac na snimku koristi MANPADS, prenosni protivzvazdušni odbrambeni sistem.

Ukrajina je dobila nekoliko tipova MANPADS-a, uključujući rakete Stinger američke proizvodnje i britanske rakete kratkog dometa StarStejk. Prema dokumentima Pentagona, SAD su do danas isporučile više od 2000 Stingera za ukrajinske jedinice.

MANPAD-ovima često upravlja jedna osoba koja ispaljuje projektil sa svog ramena, a sistem se po potrebi lako pomiče po bojnom polju.

Kijev tvrdi da su dosad korišćeni za uništavanje ciljeva poput ruskih borbenih aviona ili helikoptera i manjih ciljeva poput dronova.