Svijet

KO JE KLJUČNI ČOVJEK KOG JE TRAMP UPRAVO IMENOVAO ZA NAJVIŠU FUNKCIJU: Prije ga javno kritikovao

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Vens je rođen kao Džejms Dejvid Bouman u Midltaunu, Ohajo, od majke koja se borila sa zavisnošću i oca koji je napustio porodicu kada je Džej Di bio mali.

Izvor: DŽEJ DI VENS

Džej Di Vens, senator iz Ohaja, koji je skeptičan prema slanju vojne pomoći Ukrajini, katolik koji se protivi abortusu i pisac bestselera koji je na kraju pretočen u film nominovan za Oskara 2020. godine, postaće potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država ukoliko Donald Tramp u novembru ponovo osvoji Bijelu kuću.

„Nikada ga nisam volio“, „Bože, kakav idot“, „Smatram da je on za osudu“, neke su od rečenica koje je Džej Di Vens izgovorio o Donaldu Trampu u intervjuima i na Tviteru 2016. godine, kada ga je objavljivanje njegovih memoara „Seljačka elegija“ (Hillbilly Elegy) katapultiralo do slave, piše BBC.

Nekoliko godina kasnije, Vens se transformisao u jednog od Trampovih čvrstih saveznika.

I nekoliko godina nakon toga, senator u prvom mandatu iz Ohaja sada je uz Trampa kao potpredsjednički kandidat – i, uz to, rani favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2028. godinu, piše BBC.

Vens je rođen kao Džejms Dejvid Bouman u Midltaunu, Ohajo, od majke koja se borila sa zavisnošću i oca koji je napustio porodicu kada je Džej Di bio mali.

Odgajali su ga baka i deda, „Mama“ i „Papa“, koje je sa simpatijama prikazao u svojim memoarima iz 2016. godine.

Iako se Midltaun nalazi u Ohaju u tzv. „Pojasu rđe“, Vens se poistovjetio sa korijenima svoje porodice malo južnije u Apalačiji, ogromnoj planinskoj unutrašnjosti koja se proteže od dubokog juga do ruba industrijskog srednjeg zapada.

Uključuje neke od najsiromašnijih oblasti u zemlji.

Vens je naslikao iskren portret iskušenja, muke i loših odluka članova svoje porodice i prijatelja.

I njegova knjiga je takođe zauzela izrazito konzervativno gledište – opisujući ih kao hronične rasipnike, zavisne od socijalnih davanja i ljude koji uglavnom ne uspijevaju da se izvuku iz te situacije.

Napisao je da je vidio da Apalači „reaguju na loše okolnosti na najgori mogući način“ i da su oni proizvodi „kulture koja podstiče društveno propadanje umjesto da mu se suprotstavlja“.

„Istina je teška, a najteže istine za gorštake su one koje moraju da kažu o sebi“, napisao je on.

Dok je prezirao „elite“ i ekskluzivno društvo, sebe je slikao kao kontrapunkt hroničnom neuspjehu onih sa kojima je odrastao.

U vrijeme kada je knjiga izašla, Vens je otišao prvo u američke marince i na dužnost u Iraku, a kasnije na Državni univerzitet u Ohaju, Pravni fakultet Jejla i na posao u rizinom kapitalu u Kaliforniji.

„Seljačka elegija“ učinila ga je ne samo piscem bestselera, već i traženim komentatorom kojeg su često pozivali da objasni apele Donalda Trampa biračima bijele radničke klase, a rijetko je propustio priliku da kritikuje tadašnjeg republikanskog kandidata.

„Mislim da ovi izbori zaista imaju negativan efekat, posebno na bijelu radničku klasu“, rekao je on jednom intervjueru u oktobru 2016. godine.

„Ono što radi je da ljudima daje izgovor da upiru prstom u nekog drugog, upiru prstom u meksičke imigrante, ili kinesku trgovinu ili demokratske elite ili bilo šta drugo“, ocenio je on svojevremeno.

Od rizičnog kapitala do politike

Godine 2017. Vens se vratio u Ohajo i nastavio da radi u rizičnom kapitalu. On i njegova supruga Uša Čilukuri Vens, koju je upoznao na Jejlu, imaju troje djece.

O njegovom imenu se dugo šuškalo kao o političkom kandidatu, a priliku je uvidio kada je republikanski senator iz Ohaja Rob Portman odlučio da se ne kandiduje za reizbor 2022. godine.

Iako je njegova kampanja u početku bila spora, zahvaljujući donaciji od 10 miliona dolara od strane svog bivšeg šefa, moćnog brokera iz Silicijumske doline Pitera Tila, ubrzala se.

Ali prava prepreka koja ga sprječava da bude izabran u sve više republikanskom Ohaju bila je njegova prošla kritika Trampa.

On se izvinio za svoje prethodne primjedbe i uspio je da popravi odnose i zaradi Trampovo odobrenje, čime je kraju dospio i u Senat.

Trampova podrška bila je ključna tokom Vensove kampanje za Senat 2022

U tom procesu, Vens je postao sve važniji igrač u svetu politike „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ (Make America Great Again) – i skoro u potpunosti se pridružio Trampovoj agendi.

U Senatu je bio pouzdan konzervativni glas, podržavajući populističku ekonomsku politiku i pojavljuje se kao jedan od najvećih skeptika u Kongresu u pogledu pomoći Ukrajini.

Vens, koji je kršten kao katolik 2019. godine, protiv je abortusa, ali je nedavno podržao Trampov stav da o tome treba da odlučuju pojedine države.