Svijet

PONOVO BURA U BRISELU ZBOG ORBANA! Drastičan potez Ursule fon der Lajen, odmah stiglo upozorenje iz Mađarske

Izvor Kurir

Otkazana je i posjeta Budimpešti u septembru. To je tradicionalna posjeta Komisije glavnom gradu zemlje koja preuzima rotirajuće predsjedavanje.

Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Evropska komisija odlučila je danas, u svijetlu ponašanja mađarskog premijera Viktora Orbana, da smanji svoje učešće na neformalnim ministarskim sastancima koje organizuje rotirajuće predsjedništvo u Mađarskoj sa političkog na zvanično.

To namjerava da uradi tako što će im poslati samo visoke zvaničnike, a ne komesare, najavio je portparol Komisije Erik Mamer.

„U svijetlu nedavnih događaja koji obilježavaju početak mađarskog predsjedavanja, predsjednik je odlučio da Komisija bude zastupljena na nivou visokih zvaničnika“, objavio je Erik Mamer na Ks.

Otkazana je i posjeta Budimpešti u septembru. To je tradicionalna posjeta Komisije glavnom gradu zemlje koja preuzima rotirajuće predsjedavanje.

Prema nezvaničnim informacijama, posjeta Komisije Budimpešti i sastanak sa mađarskom vladom prvobitno su planirani na samom početku ovog mjeseca kada je Mađarska preuzela predsjedavanje, ali je potom odložena za septembar. Sada je i to otkazano.

Mađarski premijer Orban je 5. jula nenajavljeno otputovao u Moskvu i sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao prvim liderom jedne članice EU od početka ruske agresije na Ukrajinu. Letio je iz Moskve za Peking.

Prije posjete Moskvi, prvi put je posjetio Kijev. Svoja putovanja naziva „mirovnom misijom“, a na društvenim mrežama objavljuje video-snimke sa tih putovanja sa logom rotirajućeg predsjedništva, iz čega se može zaključiti da on to radi u ime EU.

Druge članice EU i evropske institucije optužuju Orbana da je zloupotrijebio rotirajuće mjesto predsjednika, zalažući se za „prekid vatre“ u Ukrajini, što je stav Rusije da zadrži okupiranu teritoriju. Orbanovi napori su u potpunoj suprotnosti sa stavom EU koja želi da izoluje Rusiju i pruža punu podršku Ukrajini koja nastoji da vrati svoje nasilno oduzete teritorije.

Nezvanično se iz diplomatskih izvora saznaje da se razmišlja o bojkotu neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova, koji je planiran za 28. i 29. avgust u Budimpešti, tako što bi visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku sazvao zvanični sastanak na te datume u Briselu.

Čini se da su i druge evropske institucije i države članice odlučile da na ponašanje Mađarske tokom predsjedavanja odgovore političkim bojkotom neformalnih sastanaka koje mađarska vlada organizuje na svom tlu, dok se ideje o oduzimanju predsjedničke funkcije čine neizvodljivim.