Svijet

RUSI POLUDJELI - "VRIJEME JE DA GA SRUŠIMO"! Mali ukrajinski avion im obara dronove, ne mogu nikako da ga uhvate!

Autor Uroš Matejić

Jakovljev Jak-52 koja ruši ruske dronove.

Izvor: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusi su sve frustriraniji ukrajinskom posadom aviona Jakovljev Jak-52 koja ruši njihove dronove, piše hrvatski Forbs. Za tri mjeseca, dva ukrajinska pilota su u ovom avionu srušila najmanje 12 ruskih dronova, ako vjerujemo oznakama koje su piloti oslikali na avionu, piše Forbes. "Nije li vrijeme da ga srušimo?", napisao je jedan ruski bloger.

Problem za Ruse je što je Jak-52 teško srušiti, i to iz istog razloga koji ga čini efikasnom platformom za napade na dronove: Jakovljev Jak je čvrst, a teško primjetan. Teško ga je primijetiti na radarima ruskih PVO sistema, a čak i ako ga oštete, posada će vjerovatno uspjeti sigurno da sleti. Ranije ovog mjeseca drugi ruski bloger požalio se na posadu aviona koja "gađa naše dronove kao u streljani" iznad Odese na jugu Ukrajine.

Zamjena za skupe rakete

Taj problem nije nov. Ovaj lagani sportski avion Ukrajinci su počeli da koriste još u aprilu, navodno kao efikasan metod za eliminisanje ruskih dronova bez potrebe da posežu za projektilima Patriot vrijednim četiri miliona dolara ili nekom drugom skupom artiljerijom.

Bili su toliko uspješni da je početkom jula ukrajinski obavještajni direktorat počeo da obučava pilote za gađanje ruskih dronova iz sportskih aviona Aeroprakt A-22 lokalne izrade. Uspjeh posade Jakovljeva inspirisao je jednu posve novu taktiku borbe protiv dronova.

Kako se gubici gomilaju, Rusi su počeli da gube strpljenje. "Jak-52 u preletu iznad Odese veoma efikasan, već nedjelju dana ruši naše izviđačke letjelice i u nekim krugovima izaziva podsmijeh. Nama i pilotima dronova već dugo ništa nije smiješno", napisao je bloger.

Izvor: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Ipak, nejasno je šta ruska vojska može da uradi po tom pitanju. Njihova patrolna zona nalazi se najmanje 80 kilometara od najbližih ruskih položaja, ali najbliži ruski PVO sistemi odbrane vjerovatno su mnogo udaljeniji, pošto ih Ukrajinci odbacuju napadima dronovima i projektilima.

Težak za detekciju

U svakom slučaju, Jak-52 teško je detektovati. Jedna studija iz 1976. godine otkrila je da avion Cesna 172 - propelerac oblika i veličine sličan avionu Jak-52 - na radaru predstavlja odraz manji od kvadratnog metra pod određenim uglovima. To je manje od četvrtine u odnosu na odraz klasičnog borbenog aviona.

Ruski piloti dronova koje Jak-52 lovi mogli bi se da pokušaju sa zaletanjem u ukrajinski avion. To ne bi bilo bez presjedana: zabilježeno je mnogo slučajeva u ovom ratu u kojima su ukrajinske i ruske posade rušile neprijateljske dronove zabijajući u njih vlastite letjelice. Ipak, jedno je kada se dva drona - od kojih svaki teži tek nekoliko kilograma - sudaraju u vazduhu: svaki od njih može uništiti onog drugog. Ali ako izviđački dron ZALA od devet kilograma zabijete u Jak-52 od 1,5 tona, šteta možda i neće biti katastrofalna.