Svijet

U AUTOMOBILU MU PRONAŠLI EKSPLOZIVNE NAPRAVE? Detalji o atentatoru na Trampa

Autor Vesna Kerkez

Oglasili su se iz škole u koju je išao atentator na Donalda Trampa.

Izvor: Printscreen NBC News

Tomas Kruks, mladić koji je pucao na Donalda Trampa radio je u kuhinji staračkog doma samo nekoliko minuta vožnje od ulice u kojoj je živio, tvrdi BBC. Tomas Metju Kruks je završio srednju školu Betel Park 2022. godine.

"Želimo da uputimo naše iskrene želje za brz i potpuni oporavak Trampu i onima koji su prisustvovali subotnjem događaju i onima koji su fizički ili emocionalno pogođeni ovim tragičnim događajem", navodi se u saopštenju škole.

NBC news navodi da je Kruks bio među više od deset učenika koji su te godine dobili nagradu za matematiku i nauku, a njegov kolega iz srednje škole Džejson Koler rekao je da je Kruks bio usamljenik koga su mnogo maltretirali u srednjoj školi. Kako je rekao, Kruks je stalno nosio lovačku odjeću i ismijavali su mu se zbog načina na koji se oblači. Često je sjedio sam tokom ručka.

Čovjek koji živi u Kruksovoj ulici rekao je da je bio šokiran kada ga je probudila vijest da je njegov komšija odgovoran za atentat.

"To je apsolutno ludo", rekao je Endru Blanko. Blanko je rekao da je većina ljudi u bloku druželjubiva, ali je rijetko viđao ili razgovarao sa bilo kim u Kruksovoj kući. Dan Grzibek, demokrata koji je član veća okruga Alegeni i živi niz ulicu od kuće strijelca u Betel parku, rekao je da komšije ne mogu da vjeruju da je atentator živio među njima.

On je rekao da je prošle jeseni, kada se kandidovao za mjesto u opštinskom vijeću, upoznao Kruksove roditelje dok je kucao na vrata u komšiluku. Pentagon je potvrdio da Kruks nije imao veze sa američkom vojskom. U biračkim spiskovima Pensilvanije navodi se Tomas Metju Kruks sa istom adresom i datumom rođenja kao registrovani republikanac. Ali izgleda da je Kruks dao donaciju od 15 dolara liberalnom PAC-u na dan inauguracije 2021. godine, prema evidenciji Savezne izborne komisije.

Američke vlasti pronašle su eksplozivne naprave u Kruksovom automobilu, objavio je u nedelju Volstrit žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore, a u njegovoj kući pronađen je i eksploziv. I novine i ABC News su objavili da je Kruksovu pušku kupio njegov otac.

Za sada nije otkriven motiv napada. Istražitelji su zaplijenili pušku AR-15 nakon atentata na Trampa i vjeruje se da je oružje korišćeno u pokušaju atentata, objavili su Njujork tajms i Vašington post. AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi Colt. Puška je po izgledu skoro identična jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska.