Svijet

BAJDEN MIJENJA STRATEGIJU: Kako će atentat na Trampa uticati na demokrate

Autor Vesna Kerkez

Kampanja za reizbor američkog predsjednika Džozefa Bajdena priprema novu strategiju nakon pokušaja ubistva republikanskog rivala Donalda Trampa u Pensilvaniji, uključujući odluku da se za sada obustave napadi na bivšeg predsjednika, piše Rojters.

Izvor: Profimedia/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

U roku od nekoliko sati od pucnjave, Bajdenova kampanja je obustavila televizijske reklame i suspendovala druge političke komunikacije, uključujući i one koje su naglašavale Trampovu osudu u slučaju Stormi Danijels.

Britanska agencija navodi da će se Bijela kuća i Bajdenova kampanja oslanjati na predsjednikove prethodne borbe protiv svih vrsta političkog nasilja, uključujući njegovu oštru kritiku "nereda" nastalog protestima u kampusu zbog sukoba u vezi sa ratom u Pojasu Gaze.

Bajdenovi savjetnici su se nadali da će umanjiti nedavne pozive pojedinih demokrata da se aktuelni predsjednik povuče i pusti drugog kandidata da predstavlja stranku na izborima 5. novembra.

Osim toga, fokusiraće se na Trampovo ugrožavanje reproduktivnih prava u SAD i "neistinite izjave bivšeg predsjednika da je pobijedio na izborima 2020. godine".

Neimenovani zvaničnici Bajdenove kampanje rekli su za Rojters da očekuju da će pokušaj ubistva smanjiti pritisak kongresnih demokrata da se Bajden (81) povuče iz trke za reizbor.

Budući da se pucnjava dogodila u Pensilvaniji, u kojoj je Bajden pobijedio Trampa 2020. sa malom razlikom, incident bi mogao dovesti do veće izlaznosti Trampovih republikanskih glasača u ovoj saveznoj državi, procjenjuju analitičari.

Tramp je povrijeđen u pucnjavi sinoć tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

Kako je saopštila američka Tajna služba, naoružani napadač i najmanje jedan posjetilac skupa su ubijeni, a još dvije osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povređene.

Federalni istražni biro saopštio je da je dvadesetogodišnji Tomas Metju Kruks identifikovan kao osumnjičeni u pokušaju ubistva Trampa.