Svijet

PUCANJ KOJI JE TOK POLITIKE SAD ODVEO U SMRTONOSNI SMJER! Tek slijede tenzije: Šta nakon pokušaja atentata na Trampa

Autor Miloš Škrbić

Pucnjava u Pensilvaniji razbila je građenu iluziju sigurnosti u američkoj politici.

Izvor: Kurir / Profimedia

Meci koji su ispaljeni na predizbornom skupu Donalda Trampa, povrijedili su republikanskog kandidata, a jednu osobu iz publike ubili i još jednu teško ranili. Međutim najveća rana nastala je na društvenom i kulturnom tkivu podeljenje nacije, piše u svom komentaru BBC-jev reporter Entoni Zurker.

Pucnjava u Pensilvaniji razbila je građenu iluziju sigurnosti u američkoj politici. 

Još otkad je Džon Hinklej 1981. pokušao da ubije Ronalda Regana, nije bilo tako dramatičnog čina nasilja usmjerenog protiv nekog predsjednika ili predsjedničkog kandidata. Sve ovo podsjeća na mračnije vreme u istoriji SAD-a, prije više od pola vijeka, kada su ubijena dvojica braće Kenedi – jedan predsednik, a drugi predsjednički kandidat.

Borci za građanska prava kao što su Medgar Evars, Martin Luter King Jr. i Malkom takođe su izgubili živote u političkom nasilju.

Baš kao i današnje vrijeme, šezdesete su bile obilježene intenzivnom političkom polarizacijom i disfunkcionalnošću, a vatreno oružje i pojedinac koji ga je voljan upotrebiti mogli su promijeniti tok istorije. Teško je predvidjeti kakav će uticaj pokušaj atentata na Donalda Trampa  imati na Ameriku i njen politički diskurs. Iz obije stranke su već stigli pozivi na hlađenje retorike i uspostavu nacionalnog jedinstva.

Nekoliko sati nakon incidenta, predsednik SAD Džo Bajden - Trampov vjerovatni protivkandidat u novembru- pojavio se pred kameramai dao izjavu. "U Americi nema mjesta ovakvoj vrsti nasilja. To je bolesno. Ne možemo biti ovakvi. Ne možemo to dopustiti‘, rekao je Bajden.

Dodao je da je razgovarao s bivšim predsjednikom i svojim političkim rivalom. Nasilan čin iz Pensilvanije brzo je prerastao u goli rovovski rat koji je glavno obeležje američke politike poslednjih decenija. Neki republikanski političari su za napad okrivili demokrate koji su upotrebili jezivu retoriku o pretnji koju bivši predsednik predstavlja za američku demokratiju.

"Središnja premisa Bajdenove kampanje je da je predsednik Donald Tramp autoritarni fašista koji se mora zaustaviti po svaku cijenu‘, objavio je na društvenim mrežama senator iz Ohija J.D. Vance, koji je navodno u užem izboru za Trampovog potpredsednika. "Ta je retorika dovela do pokušaja atentata na predsjednika Trampa".

Kris La Civita, voditelj Trampove kampanje, rekao je da ‘levičarski aktivisti, demokratski donatori, pa čak i Džo Bajden" moraju odgovarati na izborima u novembru za ‘odvratne komentare‘ koji su, po njegovom mišljenju, doveli do napada. Demokrati će se tome usprotiviti, ali mnogi na levici su na sličan način optuživali republikance nakon umalo kobnog pokušaja atentata na članicu Kongresa gebi Gifords u Arizoni 2011. godine.

Konvencija republikanaca

Nasilje u Pensilvaniji će baciti sjenu na republikansku konvenciju koja počinje u ponedeljak. Sigurnosni protokoli biće pooštreni, a protesti - i protivprotesti - u blizini mesta biće posebno napeti.

U međuvremenu, fotografije Donalda Trumpa, krvavog, s uzdignutom šakom, postaće novi, simbol nabijeni prizor oko kojega će se okupljati njegovi pristalice. Republikanska stranka već je planirala snagu i grubu muškost učiniti središnjom temom, a incident od subote tome će svakako pridodati. "Ovo je borac kakav Americi treba!", napisao je Erik Tramp na društvenim mrežama uz fotografiju svog oca nakon pucnjave.

Američka tajna služba biće pod posebnim pritiskom jer se pojedinac s moćnom puškom uspio približiti predsjedničkom kandidatu dovoljno da ga pogodi. Predsjednik Predstavničkog doma Majk Džonson obećao je da će se sprovesti potpuna istraga. No to će potrajati.

Ono što je svakako jasno je da je politika u SAD-u krenula novim, smrtonosnim smerom.