Svijet

ODLUKA PODIGLA BURU U JAVNOSTI! U tri države u Americi će prodavati municiju na automatima

Autor Dragana Božić

U Teksasu će prodavati oružje na automatima.

Izvor: Youtube/PrintScreen

Automat za prodaju municije biće postavljen u prodavnicama mješovite robe u Alabami, Teksasu i Oklahomi, navodi CNN. Riječ je o odluci koja je izazvala burne reakcije zvaničnika u tim zemljama.

Kako verifikuju identitet?

"American Rounds", distributer automata, koristi AI tehnologiju za skeniranje identifikacionih oznaka kupaca i ima softver za prepoznavanje lica za verifikaciju identiteta kupca, navodi se na veb stranici kompanije. Na ovaj način softver provjerava starost kupca i da li osoba koja koristi mašinu odgovara skeniranoj identifikaciji. Svaka mašina prodaje municiju za različite kalibre vatrenog oružja, uključujući puške, sačmarice i pištolje, objavio je "American Rounds", prenosi jutarnji.hr.

Grant Magers, izvršni direktor kompanije, rekao je da su mu se lokalne prodavnice obratile u proljeće 2023. u vezi sa upotrebom njegove tehnologije za prodaju municije. Kompanija je predstavila svoj prvi dozator u Alabami prošlog novembra.

"To nije mnogo drugačije od pokretanja bilo koje druge kompanije", rekao je Magers.

Prodaja oružja u Teksasu
Izvor: Youtube/WFAA

Savezna kancelarija je to dozvolila

Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv (ATF) dozvolio je mašine, rekavši za CNN u saopštenju: "Za prodaju municije nije potrebna savezna licenca. Međutim, komercijalna prodaja municije mora biti u skladu sa državnim zakonima, kao i svim važećim saveznim zakonima."

Kancelarija državnog tužioca Oklahome kaže za CNN da "pregled državnih statuta pokazuje da su ove mašine legalne". CNN je kontaktirao državne tužioce Alabame i Teksasa kako bi potvrdio legalnost dispenzera u njihovim državama.

Ranije ovog mjeseca, slična mašina instalirana u Tuskalusi u Alabami je uklonjena i izmještena.

"Donijeli smo odluku kao kompanija da premjestimo tu mašinu jer nismo imali željenu prodaju na toj lokaciji u poređenju sa našim drugim lokacijama", rekao je Magers.