Svijet

"PRAKTIČNO BI IH UKLJUČIO U RAT U UKRAJINI"! Poljska razmatra rizičan potez - Postoji rizik od eskalacije

Autor Ivana Vlajković

Poljska bi mogla da obori ruske rakete u Ukrajini.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Poljska bi mogla da obori ruske rakete koje lete kroz ukrajinski vazdušni prostor u pravcu poljske granice. Vlada u Varšavi je saopštila da razmatra ovu mogućnost, ali za sada samo na "nivou ideje".

Na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski potvrdio je da je to pitanje dio zajedničkog odbrambenog sporazuma koji su Poljska i Ukrajina potpisale ranije ove nedelje. Predlog je inicijativa Kijeva, a Poljska sada razmatra ovu mogućnost jer to zahteva potpisani sporazum.

Poljska tvrdi da ima pravo da obara rakete koje su, vjerovatno greškom, narušile njen vazdušni prostor na putu ka ciljevima u zapadnoj Ukrajini. Međutim, problem je što bi rušenje nad poljskom teritorijom predstavljalo pretnju za stanovništvo pograničnih područja i njihovu imovinu.

"Ukrajinci nam kažu: Molim vas, nama je u redu da to uradite dok su projektili iznad naše teritorije kada postoji neposredna opasnost da će projektili preći poljsku granicu. Čini mi se da bi to potpadalo samoodbranu, ali za sada još provjeravamo tu ideju“, rekao je Sikorski.

Njegova izjava nije u skladu sa opreznijim pristupom Vladislava Kosiniak-Kamisza. Zamenik poljskog premijera i ministar odbrane rekao je početkom nedelje da bi za takav potez bio potreban prethodni dogovor sa NATO-om zbog rizika od eskalacije.

"Poljska neće donijetu ovu odluku jednostrano bez prethodne odluke NATO-a", rekao je on poljskom radiju.

Njegov kolega Sikorski potvrdio je u Vašingtonu da neke rakete lansirane iz Sankt Peterburga ka zapadnoj Ukrajini nakratko prolaze kroz Belorusiju i Poljsku. To je vremenski okvir od oko 40 sekundi, tako da Poljska nema mnogo vremena da reaguje. Međutim, predlaže se da Poljska obori rakete koje prolaze kroz zapadnu Ukrajinu u pravcu Poljske.

Ruska raketa se greškom srušila u blizini poljskog Bidgošča, na sreću bez ikakvih posledica. Mjesec dana ranije, svijet je nakratko bio na nogama kada se ruska raketa srušila u blizini granice, ubivši dva državljanina Poljske, piše jutarnji.hr.

Marek Sverčinjski, poljski analitičar, rekao je za Bi-Bi-Si da bi to moglo biti veoma opasno za Poljsku.

"Bez značajne podrške NATO-a - koje nema - taj ukrajinski predlog mogao bi da bude veoma rizičan. Moglo bi da dođe do ruskog odgovora", istakao je Sverčinjski.