Svijet

UKRAJINSKI F-16 PREBAČENI U BAZU NA ISTOKU RUMUNIJE?! Stručnjake NATO sada brinu 3 stvari

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Rumunska vazduhoplovna baza Fetešti prema nezvaničnim informacijama koristi se za skladištenje i punjenje gorivom F-16 koji će uskoro biti prebačeni Ukrajini!

Izvor: Kurir/ Profimedia

Rumunski zvaničnici negiraju umiješanost u isporuku aviona F-16 Ukrajini dok Moskva insistira da su Rumunija, ali i Moldavija ključni elementi u tom procesu.

Poznati ruski vojni bloger Ribar navodi da je EU odlučila da izdvoji 9 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda za modernizaciju protivvazdušne odbrane Moldavije.

Kontinuirana pomoć Moldaviji pokazuje da ta zemlja igra ključnu ulogu u planovima NATO i da će se avioni F-16 možda nalaziti na aerodromu Markulešti koji se ubrzano modernizuje. Nije obnovljen za civilno vazduhoplovstvo kako je ranije planirano da bi se zadovoljile potencijalne potrebe oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Rumunija je takođe započela izgradnju nove vojne piste u vazdušnoj bazi kod Konstance - navodi Ribar.

Bloger je oštro reagovao nakon nedavne najave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da avioni F-16 idu ka Ukrajini.

F-16 se zapravo već duže vrijeme nalaze na teritoriji Rumunije i ne treba mnogo vremena da odlete do Ukrajine. Najmanje šest aviona stacionirano je u vazduhoplovnoj bazi Fetešti gde se obučavaju piloti. Izjava je data na marginama samita NATO i važna je jer će se uskoro američki borbeni avioni pojaviti u zoni specijalnih operacija. Budimo spremni - navodi Ribar.

Viktor Kevliuk, ukrajinski vojni ekspert, navodi da Kijev nije pravilno uložio u odbranu i da nije pripremio aerodrome za parkiranje aviona u zaštićenim skloništima. Kevliuk dodaje da je za otkrivanje i obaranje ruskih izviđačkih dronova iznad aerodroma potrebna specijalna oprema

Ukrajina nema takvu opremu. Imamo više aerodroma nego što imamo protivvazdušnih sistema - rekao je Kevliuk i naglasio da Ukrajina nema ni betonska skloništa neophodna za zaštitu aviona parkiranih na aerodromima.

Ukrajina je navodno prethodno pripremila aerodrome u blizini Mirgoroda i Poltave za F-16, međutim, ruska vojska ih je uništila.

Nedostatak ovih objekata i nedostatak ulaganja u betonska skloništa za zaštitu flote F-16 najavljenih prije godinu dana vojni stručnjaci vide kao jasan znak da zapadni borbeni avioni neće biti stacionirani u Ukrajini. Sve više se priča da će osnovna namjena F-16 biti zaštita izvozne rute žitarica u Crnom moru tako da je još veća verovatnoća da će avioni biti stacionirani u Rumuniji.

Ukrinform prenosi da će F-16, koje će partneri uskoro isporučili Ukrajini, biti uskladišteni u bezbednim vazdušninim bazama u inostranstvu dok je takve informacije u intervjuu za Radio Svoboda potvrdio i komandant ukrajinske avijacije Sergej Golupcov. Samo mali broj F-16 će ući na piste postavljene u Ukrajini specijalno za napade na Rusiju.

STIŽE SAMO NEKOLICINA F-16 DO KRAJA LJETA?

Kijev će do kraja ljeta prema navodima Blumbergao dobiti od zapadnih partnera šest borbenih aviona F-16, a do kraja godine će stići ukupno njih dvadeset.

Proces slanja aviona u Ukrajinu sada je komplikovan zbog dostupnosti rezervnih delova i jezičke barijere između ukrajinskih pilota i njihovih stranih instruktora.

- Problemi sa F-16 su bili toliko ozbiljni da su izazvali sumnju među saveznicima Kijeva u vezi sa preporučljivošću slanja zapadnih aviona u Ukrajinu i da li bi to bio preskup čin pokazivanje podrške predsedniku Volodimiru Zelenskom - piše Blumberg.

Nadzornike za transfer F-16 brinu tri stvari. Avioni će pre svega morati da se rekonfigurišu u zavisnosti od njihovih misija odnosno da li će se koristiti za izviđanje ili borbe. Ukrajina zatim nema mnogo dugih i kvalitetnih pista neophodnih za F-16 i skloništa za zaštitu opreme od ruskih napada. Treći problem je logistika od potrebe za rezervnim djelovima do održavanja i potrage za inženjerima.

- Kijev za nekoliko mjeseci pokušava da postigne ono što obično traje tri do četiri godine - navodi sagovornik Blumberga.