Svijet

FOTOGRAFIJA KOJA JE IZAZVALA POSEBNU PAŽNJU: Bajden niže gaf za gafom, zato je on sada ušao sa njim u limuzinu

Autor Uroš Matejić

Kako su prenjeli mediji, posebnu pažnju je izazvala i fotografija na kojoj se vidi kako za Bajdenom u automobil ulazi njegov ljekar.

Izvor: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Na NATO samitu koji je juče završen u Vašingtonu, donesene su brojne važne odluke vezane za rat u Ukrajini. Ukrajincima je obećana dalja podrška u odbrani protiv ruske agresije, ali fokus sa važnih tema, svjetski mediji su stavili na nove gafove američkog predsjednika Džoa Bajdena, prenio je Jutranji.

Sjedinjenim Američkim Državama se bliže novi predsjednički izbori, sve je više onih koji žele da Bajden odustane od kandidature, a on im svojim greškama svakodnevno pokazuje da su možda u pravu. Tokom završne ceremonije samita, Zelenskog je nazvao Putinom, a posebnu pažnju je izazvala i fotografija na kojoj se vidi kako za Bajdenom u automobil ulazi njegov ljekar.

Situacija oko Bajdena sve više izmiče kontroli i biće zanimljivo vidjeti da li će uspjeti da ga nagovore da se povuče i nominaciju za izbore prepusti Kamali Haris ili nekom drugom ko bi možda imao više šanse da pobijedi Donalda Trampa nego što ima on nakon svih gafova koje pravi u poslednje vreme.

Bajden je izjavio da je najkvalifikovaniji da bude predsjednik, da je jednom pobedio kandidata republikanaca Donalda Trampa i da će ga ponovo pobijediti. Bajden je tokom konferencije za medije u Vašingtonu, koja je održana posle samita NATO i koja je bila pod budnim okom javnosti usled sumnji u njegove psihofizičke sposobnosti i poziva u delu javnosti da odustane od kandidature za predsednika, rekao da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled ako mu to preporuče ljekari.

Lekar ulazi u Bajdenovu limuzinu
Izvor: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

"Obavio sam tri neurološka pregleda, poslednji u februaru, ljekari su mi rekli da sam u dobroj formi. Ne očekujem da će svi biti zadovoljni onim što radim ili brojem doktora koje imam", rekao je Bajden. Istakao je da u trku za predsjednika nije ušao razmišljajući o svojoj zaostavštini, već, kako je rekao, "da bi završio posao".

Upitan o lapsusu koji je napravio prije konferencije za medije, kada je tokom programa samita NATO ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pogrešno oslovio imenom ruskog predsjednika Vladimira Putina, Bajden je rekao da mu nijedan svjetski lider nije iznio nijednu primjedbu u vezi sa organizacijom tog događaja. Bajden je ocijenio da je to jedna od najuspešnijih konferencija kojima je prisustvovao za dugo vremena.