Svijet

PILOT RUSKOG BOMBARDERA Tu-22M3 DOSTAVIO UKRAJINI VAŽNA DOKUMENTA? Isplivali dosijei i slike 30 oficira NEVIĐEN ŠOK

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ruski vojni pilot navodno je dostavio Glavnoj obavještajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine poverljive podatke koji su pomogli da se identifikuje više od 30 komandanata ruske divizije teških bombardera!

Izvor: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Izvori ukrajinskog portala Pravda navode da je pilot ruske 22. divizije teških bombardera, koja je smještena na aerodromu Engels i odatle izvodi napade projektilima X-101 na ukrajinske gradove, kontaktirao GUR nakon napada na dečiju bolnicu u Kijevu.

Ruski pilot je rekao da je šokiran napadom na dječiju bolnicu i da je zato odlučio da sa Ukrajinom podijeli dokumenta koja se odnose na aktivnosti njegove vojne jedinice i privatne fotografije komandanata 22. divizije teških bombardera - navodi Pravda.

Dokumenti navodno uključuju personalne dosijee visokih oficira i lične podatke o ruskim vojnicima i njihovim porodicama. Na fotografiji sa jedne proslave, koju su objavili ukrajinski mediji, vidi se 30 visokih vazduhoplovnih oficira kako se vesele u civilu.

Službena dokumenta 22. divizije su među najvrijednijim dokumentima do kojih su došli obavještajci - navodi Pravda.

Najveća ukrajinska dečija bolnica Okmatdit, podsjetimo, pogođena je tokom napada na Kijev 8. jula, a tom prilikom poginulo je dvoje odraslih i jedno dijete.

Rusija negira da je gađala dječiju bolnicu i tvrdi da je na zgradu pala raketa protivvazdušne odbrane. Kijev sa druge strane tvrdi da ima dokaze da je zgradu pogodila raketa X-101 i da su pronađeni fragmenti sa serijskim brojem projektila.

Ruska Federalna služba bezbednosti nedavno je saopštila da je spriječila pokušaj Ukrajine da organizuje otmicu ruskog strateškog bombardera Tu-22M3. Ukrajinski obaveštajci navodno su nameravali da ruskom vojnom pilotu ponude novac i italijansko državljanstvo kako bi ga ubedili da sleti sa avionom u Ukrajini.