Svijet

MUŽ I ŽENA UHAPŠENI ZBOG SUMNJE DA SU ŠPIJUNIRALI ZA RUSIJU! Nabavljali materijal iz vojske, pa ga slali vlastima

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Pripadnica australijske vojske i njen suprug su uhapšeni i optuženi za špijuniranje u korist Rusije.

Izvor: Kurir/ Screeshot/ Facebook

Istražitelji kažu da su kao par, inače oboje australijski državljani ruskog porijekla, nabavljali materijal odbrambenih snaga Australije (ADF) da kako ih podijelili sa Moskvom.

Međutim, australijska policija kaže da "nije identifikovano nikakvo značajajnije kompromitovanje" u vezi sa vojnim tajnama.

To je prvi put da se stroži zakoni o stranom miješanju koje je Australija uvela 2018. koriste za podizanje optužbi za špijunažu.

Kira Korolev, 40-godišnji vojna sekretarica, i njen 62-godišnji suprug Igor Korolev suočili su se u petak sa sudom u Brizbejnu,a optuženi su za krivično delo špijunaže, za koje je predviđena maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Australijski premijer Entoni Albanez rekao je da su ga nacionalne bezbjednosne agencije "opširno informisale", ali da neće direktno komentarisati slučaj jer je sada pred sudovima.

Komesar australijske federalne policije (AFP) Ris Keršou rekao je da je par bio u Australiji više od decenije prije navodnog prestupa i da su oboje postali državljani pre nekoliko godina.

Igor je radio kao samostalni radnik, a Kira je bila tehničar informacionih sistema u vojsci, za šta je prošla bezbjednosnu provjeru, kažu u policiji.

Keršou je rekao da je ona tajno putovala u Rusiju dok je bila na odsustvu iz ADF-a, a zatim je naložila Igoru da pristupi njenom radnom nalogu i pošalje osjetljiv materijal kako bi ona mogla da ga prosledi ruskim vlastima.

Istraga o tome da li im je išta od materijala ikada dostavljeno još je u toku, rekao je Keršo, dodajući da bi optužbe mogle da se nadograde.

I Keršo i šef australijske špijunske agencije Majk Berdžes, koji su se zajedno obratili medijima u petak, odbili su da odgovore na pitanja o prirodi dokumenata ili o tome kako su vlasti obaveštene o navodnim zločinima.

Berdžes je rekao da je stalna prijetnja špijunažom stvarna.

"Više zemalja pokušava da ukrade tajne Australije. Ne možemo biti naivni i ne možemo biti samozadovoljni."

"Ako špijunirate u ovoj zemlji, mi vas tražimo. Ako ste špijunirani u ovoj zemlji, mi pazimo na vas", dodao je on.

Keršou je naglasio da bi saveznici Australije mogli da budu uvereni da će ta zemlja nastaviti da identifikuje i ometa špijunažu i aktivnosti stranog mešanja.

U saopštenju, ADF je naveo da je svestan da je jedan od njegovih pripadnika uhapšen i da "svaka kršenja bezbjednosti shvata ozbiljno".