Svijet

UKRAJINSKA PVO UHVAĆENA NA SPAVANJU: Dva ruska bombardera Tu-95M sa osam raketa iznenadila protivvazdušni sistem

Izvor Kurir

Kijev olako shvatio ruske bombardere.

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinsko vazduhoplovstvo nije otkrilo ruske bombardere koji su izvršili napad na zemlju.

Kijev olako shvatio ruske bombardere.

Prema izvorima na društvenim mrežama, dva ruska strateška bombardera Tu-95 ispalila su ukupno 8 projektila na ukrajinski region Poltava.

Ono što rusku operaciju čini posebnom je činjenica da Ukrajinci nisu ni slutili o predstojećem ruskom bombardovanju.

Ukrajinska vojska nije uspjela da otkrije neprijateljske bombardere ni projektile tokom njihovog ljeta od Rusije do Ukrajine, ili im je neko zaboravio da dojavi. Kijev je obaviješten o napadu nakon što je već bio završen.

Korisnici interneta navode da je ovo prvi put da se tako nešto dogodilo tokom rusko-ukrajinske eskalacije koji je u toku. Iako Ukrajinci nisu uvijek uspijevali da presretnu ruske raketne napade, do sada su uspijevali da otkriju ili saznaju za ruske bombardere i kada su projektile lansirali.

U ovom slučaju, Kijev ne samo da nije presreo ruski napad, već ga nije ni očekivao, pa nije ni aktivirao sirene za vazdušni napad u ciljanom regionu. Nekoliko sekundi nakon lansiranja ruskih projektila, na teritoriji Poltave odjeknule su eksplozije, međutim, za sada ne znamo više detalja o šteti.

„Do 8 krstarećih raketa H-101 koje su ispalili bombarderi Tu-95M, a koji su poletjeli sa teritorije Ražanske oblasti na zapadu Rusije, su doletjeli u ukrajinski region Poltava. Ukrajinska obavještajna služba i ukrajinsko vazduhoplovstvo to nisu primijetile“, rekao je neimenovani izvor.

Američka podmornica će lansirati dronove

U međuvremenu, očekuje se da će podmornica na nuklearni pogon klase Virginia, USS Delaware postati prva podmornica na svetu koja će moći da lansira dronove iz svojih torpednih cijevi.

Konkretno, podmornica će moći da lansira podvodno bespilotno vozilo REMOS 600 UUV.

Instalacija će se obaviti u narednim nedeljama i tada će se obaviti prva testiranja. Očekuje se da će dron pomoći u različitim misijama, kao što su deminiranje, hidrografska istraživanja, izviđanje itd.

Na kraju, da naglasimo da je klasa Virdžinija jedna od najmodernijih na planeti, jer ima ogromnu opremu i veoma napredne sisteme. USS Delaware je najnovija u klasi.

USS Delaware (SSN-791) je nuklearna podmornica klase Virginia koja pripada Ratnoj mornarici Sjedinjenih Američkih Država.

Podmornica je jedna od najnovijih i najnaprednijih u mornaričkoj floti, dizajnirana za širok spektar misija, uključujući protupodmorničke operacije, obavještajne misije, specijalne operacije, i napade na površinske brodove. USS Delaware je porinuta u more 17. oktobra 2015, a zvanično stupio u aktivnu službu 4. aprila 2020. godine.

Pogon čini nuklearni reaktor S9G koji omogućava neograničen domet uz redovno održavanje. Dužina je otprilike 115 metara, a širina iznosi 10 metara.

USS Delaware je opremljena najsavremenijom tehnologijom za otkrivanje i napad koju posjeduju SAD, uključujući napredne solarne sisteme za podvodno otkrivanje i praćenje ciljeva, ali i Tomahawk krstareće rakete, torpeda Mk-48, te kapacitet za lansiranje specijalnih jedinica i gore pomenutih bespilotnih podvodnih vozila.

USS Delaware ima napredne sisteme za elektronsko ratovanje i obavještajne operacije, što je čini vrlo prilagodljivom različitim borbenim situacijama, a podmornicu je izgradila kompanija Huntington Ingalls Industries-Newport News Shipbuilding.