Svijet

RUSI PLANIRALI UBISTVO EVROPSKOG MOĆNIKA! Tajne službe razotkrile plan Kremlja, Putin sije strah

Autor Aleksandar Blagić

Američki obavještajci otkrili su planove ruske vlade da se likvidira izvršni direktor njemačkog proizvođača oružja.

Izvor: Ronny HARTMANN / AFP / Profimedia

Američki obavještajci otkrili su tokom ove godine da je ruska vlada planirala ubistvo izvršnog direktora njemačkog proizvođača oružja "Rajnmetal" Armina Papergera koje je proizvodilo artiljerijske granate i vojna vozila za Ukrajinu, piše "CNN". Ovaj plan je bio jedan u nizu ruskih planova da se ubiju rukovodioci odbrambene industrije širom Evrope koji su podržavali ukrajinsku vojksu.

Kada su američke službe saznale za plan ruske vlade da se ubije Armin Paperger, odmah su obavijestili njemačku vladu. "CNN" je saopštio da Rusija više od šest mjeseci pokušava da sprovede sabotaže i atentate širom Evrope i da za to angažuje lokalne amatere. Navodi se da su amateri angažovani za podmetanje požara u skladištima oružja koja su bila namijenjena Ukrajini do drugih vandalskih radnji.

Izvor: FABIAN BIMMER / AFP / Profimedia

Zašto je Armin Papenger bio meta Kremlja?

Armin Papenger je prema pisanju "CNN-a" bio "očigledna" meta. Njegova kompanija "Rajnmetal" je najveći i najuspješniji njemački proizvođač artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara. U narednim nedeljama bi ova kompanija čak trebalo da otvori fabriku oklopnih vozila u Ukrajini. Ostalo je nepoznato da li je Rusija namjeravala da direktno ubije Papergera ili da angažuje lokalnog plaćenika.