Svijet

AMERIKANCI NEĆE BAJDENA ZA PREDSJEDNIKA! Nju vide na njegovom mjestu!

Autor Miloš Škrbić

Predsjednik SAD Džozef Bajden prethodno je poručio da bi odustao od kandidature samo ako "Gospod Bog dođe" i kaže mu da to uradi.

Izvor: Profimedia/MediaPunch Inc / Alamy / Alamy

Prema podacima najnovije ankete koju su sproveli Ej-Bi-Si njuz, Vašington post i Ipsos, dvije trećine Amerikanaca žele da se aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden povuče iz izborne trke za novi predsednički mandat. Više od 85 ispitanika, takođe, smatra da je Bajden prestar da bude na čelu Amerike.

Anketa dolazi u trenutku kada raste pritisak na Džozefa Bajdena da se povuče, nakon njegovog nesigurnog nastupa u debati sa republikanskim protivkandidatom Donaldom Trampom.

Sa druge strane, potpredsjednica SAD Kamala Haris bi imala dobre šanse ako bi zamijenila Bajdena na mjestu predsjedničkog kandidata, pokazuju podaci iz anketa.

Izvor: YouTube/ WION

Kamalu Haris podržava 49 odsto birača, dok bi za Trampa glasalo 46 procenata anketiranih. Bajdena u ovom momentu podržava 46 odsto, a Trampa 47 procenta birača, što su skoro identitični rezultati u odnosu na anketu, koju su Ej-Bi-Si njuz i Ipsos sproveli u aprilu, kada je odnos bio 44 prema 46 odsto.

Prestar za predsjednika

Više od 85 odsto anketiranih smatra da je Bajden, takođe, prestar za novi mandat, dok je 81 procenat njih isto to mislilo u aprilu, a 68 odsto samo prije godinu dana. Birači, njih 60 odsto, smatraju i da je Tramp isuviše star da bi ponovo bio predsjednik SAD, dok je to prije godinu dana mislilo 44 procenata njih.

Ej-Bi-Si njuz, međutim, ocjenjuje da Bajden i dalje ima bolje šanse od Trampa, ali konstatuje i da četiri od 10 Amerikaca smatra da obojica nemaju mentalnu oštrinu i fizičku spremnost da budu na mjestu predsjednika SAD.

Sastanak demokrata

Trenutak objavljivanja ankete, mogao bi da bude značajan pošto bi kasnije danas demokrate u Senatu trebalo da održe sastanak sa zvaničnicima Bajdenove izborne kampanje.

Senator Piter Velč, prvi iz redova demokrata, prethodno je pozvao Bajdena da se povuče iz izborne trke.

Bivši američki predsjednik nedavno je izjavio da se njegov protivkandidat neće povući iz predsjedničke trke, kao i da će se odupreti pozivima demokrata da to učini.

Predsjednik SAD Džozef Bajden prethodno je poručio da bi odustao od kandidature samo ako "Gospod Bog dođe" i kaže mu da to uradi.

Anketa je sproveda u periodu od 5. do 9. jula ove godine, u slučajnom uzorku od 2.431 odrasle osobe.