Svijet

NESTAO GLAVNI NEPRIJATELJ PUTINA! Vladimir preživio trovanje, vodili ga u zatvorsku bolnicu, žena sumnja na najgore

Autor Aleksandar Blagić

Vladimir Kara-Murza, politički zatvorenik broj jedan u Rusiji, nestao je 2. jula.

Izvor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Vladimir Kara-Murza (42), poznati kritičar Kremlja, poslednji put je viđen 2. jula ove godine kada je navodno prebačen u zatvorsku bolnicu, piše "Politiko". Njegovi advokati poslednji put su ga vidjeli 2. jula nakon čega mu se gubi svaki trag.

Njegova supruga Jevgenija je zabrinuta za njegovo zdravlje s obzirom na to da on boluje od polineropatije. Ona je na svom "X" nalogu, nekadašnjem "Tviteru", napisala da je 4. jula on prebačen u zatvorsku bolnicu, ali da od tada advokati ne mogu nikako da stupe u kontakt sa njim.

Vladimir Kara-Murza je u aprilu 2023. godine osuđen na 25 godina zatvora pod optužbom za diskreditaciju ruske vojske i izdaju zbog komentara koje je dio o politici Kremlja. Njegova kazna je jedna od najstrožih ikada koje su izrečene bilo kom političkom kritičaru i protivniku.

Vladimir boluje od polineuropatije, bolesti koja umrtvljuje osjećaj u udovima. On se iznenada razbolio u dva navrata u Moskvi (2015 i 2017. godine), sa simptomima koji nastaju nakon trovanja.

Tokom njegovog boravka u samici, stanje mu se samo pogoršavalo. Jevgenija je ranije rekla da je bilo načina da se on liječi dok je bio u istražnom zatvoru u Moskvi, ali da je advokatima rečeno da nema načina da mu lijk daju u kaznenim kolonijama u Omsku gde je bio premješten.

Izvor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pulicerova nagrada za kritiku Vladimira Putina

Dok je bio u zatvoru, Vladimir je tokom ove godine dobio Pulicerovu nagradu za kritiku ruskog predsjednika Vladimira Putina. Taj komentar objavljen je u "Vašington Postu".

Reagovala Velika Britanija

Zvaničnici Velike Britanije odmah su reagovali kada su čuli vijest o njegovom premještanju u bolnicu zbog nedostatka informacija o njegovom zdravstvenom stanju. Oglasio se ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lami.

"Kao ministar spoljnih poslova, posvećen sam pozivu Rusiji da odmah oslobodi britanskog državljanina Vladimira Kara-Murzu iz humanitarnih razloga. Vladimir se nalazi u zatvoru u žalosnim uslovima jer je imao hrabrosti da kaže istinu o ratu u Ukrajini. Njegova apsurdna 25-godišnja kazna pokazuje dubok strah Kremlja da će više Rusa znati realnost Putinovog ilegalnog rata i dodatni je dokaz ciljane represije opozicije", izjavio je Lami koji je otkrio da je Vladimir britanski državljanin.

Preživio trovanje dva puta

Vladimir Kara-Murta je dva puta preživio pokušaj trovanja. Prvi put 2015. godine kada mu je iznenada pozlilo na sastanku u Moskvi, a drugi put 2017. godine kada je završio u bolnici sa simptomima povraćanja i mučnine nakon čega su se i prvi put pojavili navodi da je otrovan.