Svijet

OPTUŽENA BIVŠA PRVA DAMA FRANCUSKE: Suprug već čeka odlazak na robiju, a sada i slavnoj manekenki prijeti ZAVORSKA KAZNA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Karla Bruni, bivša prva dama Francuske, optužena je za korupciju i prijeti joj zatvorska kazna!

Izvor: Profimedia

Nekadašnja manekenka, koja ima 56 godina, optužena je da vršila pritisak na svjedoka koji je optužio njenog supruga Nikolu Sarkozija da je nezakonito primao sredstva za predsjedničku kampanju iz Libije. Karla Bruni je puštena uz kauciju i ne smije da kontaktira ni sa kim uključenim u postupak osim sa svojim suprugom.

Optužbe se odnose na manipulaciju svjedocima i pokušaj prevare u vezi sa nelegalnim sredstvima tokom Sarkozijeve kampanje za predsjedničke izbore 2007. godine. Za oba dijela predviđena je kazna do 10 godina dok kazne idu i do 20 uz otežavajuće okolnosti.

Svjedok je potvrdio da je Sarkozi primao milionske nezakonite isplate od režima tadašnjeg libijskog predsjednika Moamera Gadafija.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia


Nikola Sarkozi, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. godine, već je osuđen u još dva slučaja, ali je odlučno negirao krivicu koja mu se stavlja na teret. Sud u Parizu ga je u februaru proglasio krivim za nezakonito finansiranje kampanje za reizbor 2012. godine čime je potvrđena prethodna presuda nižeg suda.

Osuđen je na godinu dana zatvora od čega je polovina uslovno. Njegovi advokati su uložili žalbu Kasacionom sudu, najvišem francuskom sudu, a dok je žalba u toku ne može biti zatvoren.

Tužioci tvrde da je za izbornu kampanju potrošio skoro duplo veći iznos od zakonskog iznosa od 22,5 miliona evra. Sarkozi je potrošio 42,8 miliona evra, ali na kraju je izgubio od Fransoa Olanda.

Bivši francuski predsjednik, koji ima 69 godina, proglašen je krivim za korupciju i trgovinu uticajem. Sarkozi je prvi bivši francuski predsjednik u modernoj istoriji koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela tokom svog mandata, a povukao se iz politike 2017. godine.