Svijet

MISTERIOZNA SMRT RUSKOG GENERALA! Iznenada preminuo, tijelo prebačeno u drugi grad iz jednog razloga

Autor Jana Desovski

Iznenada je preminuo ruski general Magomed Handajev (61).

Izvor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ruski general Magomed Handajev (61) iznenada je preminuo, javile su juče ruske državne novinske agencije. Handajev je od juna prošle godine bio na čelu Uprave za državnu ekspertizu Ministarstva odbrane Rusije.

Ruski mediji objavili su gdje je preminuo i uzrok smrti. Magomed Gasanov, načelnik Šamilskog okruga u Dagestanu, potvrdio je za TASS da je generalovo tijelo prebačeno u grad Mahačkalu i da će biti sahranjen u svom rodnom selu.

Poslednjih mjeseci niz hapšenja

Njegova smrt je poslednja u nizu misterioznih smrti istaknutih Rusa od kada su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prenosi Newsweek.

Ruski list Komersant piše da je Handajev bio direktno potčinjen bivšem zamjeniku ministra odbrane Timuru Ivanovu, koji je uhapšen pod optužbom za korupciju u aprilu. Handajev je od 2018. do 2022. godine bio glavni direktor Sektora za puštanje u rad kapitalne izgradnje Ministarstva odbrane, dok je u junu 2022. godine preuzeo funkciju direktora Glavne uprave za posebne građevine.

Nekoliko visokih ruskih vojnih zvaničnika uhapšeno je poslednjih mjeseci, uključujući Jurija Kuznjecova, načelnika štaba ruskog Ministarstva odbrane. U međuvremenu, Sergej Šojgu je razriješen dužnosti ministra odbrane nakon što je na toj funkciji bio 12 godina i prebačen na mjesto sekretara Saveta bezbednosti Rusije. 

Izvor Kremlja: FSB je pokrenuo akciju čišćenja

Ruski istražni komitet saopštio je 23. aprila da je Ivanov uhapšen zbog sumnje da je primao mito. On je bio zamjenik ruskog ministra odbrane od maja 2016. godine, a njegova uloga je uključivala upravljanje imovinom, nadgledanje izgradnje objekata ministarstva, pružanje medicinske podrške ruskoj vojsci i upravljanje smještajem trupa.

Nezavisna ruska novinska agencija Moskva tajms javila je da nije jasno da li bi Handajev mogao da svjedoči u sudskom postupku protiv Ivanova. Izvori iz Kremlja su naglasili da je nedavni pokušaj "čišćenja" Ministarstva odbrane pokrenula ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) po Putinovom nalogu.

Izvori su objasnili da je akcija FSB imala za cilj da se krivica za neuspjehe u ukrajinskom ratu prebaci na vojsku, a da je služba bezbijednosti željela da kontroliše budžete Ministarstva odbrane.