Svijet

GRAD U KOM JE IZBIO POŽAR PRIJE 60 GODINA I JOŠ UVIJEK GORI: Zapalili su deponiju, a onda se sve pretvorilo u katastrofu

Autor Nevena Davidović

Nekada bogati grad sada je jedan od najpoznatijih gradova duhova, sa podzemnim požarom koji je izbio prije više od 60 godina.

Izvor: DON EMMERT / AFP / Profimedia

Mali grad u Pensilvaniji, Centralija, krije jednu od najbizarnijih priča u istoriji SAD-a. Već više od šest decenija, ispod ovog grada tinja podzemni požar koji nikako da se ugasi. 

Nekada bogati grad u Pensilvaniji u SAD sada je jedan od najpoznatijih gradova duhova u zemlji - sa podzemnim požarom koji je izbio prije više od 60 godina, a i danas gori.

Kako je sve počelo

Sve je počelo 1962. godine kada je lokalna deponija smeća zapaljena. Ono što niko nije očekivao je da će se plamen proširiti na napuštene rudarske hodnike ispod grada, gdje je zapalio naslage uglja. Vatra je brzo postala nekontrolisana, šireći se kroz rudnik.

Izvor: Youtube/69News WFMZ-TV/Printscreen

Tokom 1980-ih, situacija je postala ozbiljna. Zemlja je počela da se zagrijeva, a iz pukotina na površini izbijali su dim i otrovni gasovi. Lokalni stanovnici su počeli da osjećaju posljedice - od zdravstvenih problema do urušavanja tla. Ubrzo je postalo jasno da život u Centraliji više nije siguran.

Evakuacija i napuštanje grada

Država je 1984. godine odlučila da evakuiše stanovnike i ponudi im otkup njihovih domova. Većina ljudi je otišla, ali nekoliko stanovnika je odlučilo da ostane. Danas, Centralija ima svega nekoliko stanovnika koji odbijaju da napuste svoje domove, uprkos očiglednoj opasnosti.

Izvor: Youtube/69News WFMZ-TV/Printscreen

Grad duhova

Prolazeći kroz Centraliju danas, mogu se vidjeti napuštene kuće, zarasle u vegetaciju, i putevi prekriveni pukotinama iz kojih izbijaju dim i para. Grad izgleda kao prizor iz horor filma, a mnogi vjeruju da je poslužio kao inspiracija za fiktivni grad "Silent Hill" iz istoimene video igrice i filmskog serijala, mada to nije utvrđeno.

Procjene kažu da će požar ispod Centralije gorjeti još stotinama godina, sve dok ima uglja za sagorijevanje. Pokušaji da se požar ugasi ili izoluje bili su bezuspješni, ostavljajući Centraliju kao trajni spomenik ekološke katastrofe.

Izvor: Youtube/69News WFMZ-TV/Printscreen

Centralija danas privlači znatiželjnike i turiste koji žele da vide ovaj neobičan prizor. Dok stoje na napuštenim ulicama i gledaju dim koji izbija iz tla, mnogi se pitaju - kako bi njihovi životi izgledali da su rođeni u gradu koji gori ispod njihovih nogu?