Svijet

ČEKALA JE ISTORIJSKA POBJEDA, PA SVE UPRSKALA! Kako je Marin le Pen potpuno ugasila nadu evropskih desničara

Autor Nevena Davidović

Nacionalno okupljanje u Francuskoj doživjelo je krah na izborima.

Izvor: Profimeda

Prije manje od nedjelju dana, krajnje desničarska partija Marin le Pen bila je spremna da preuzme vlast u Francuskoj po prvi put u istoriji moderne republike.

Le Penova se u nedjelju uveče okupila sa pristalicama svog Nacionalnog okupljanja (RN) na prijemu u blizini pariskog Park de Flor, na istoku prijestonice. Šampanjac je tekao u potocima dok su čekali da nazdrave rezultatima drugog kruga glasanja na parlamentarnim izborima. U tim trenucima njen svijet je počeo da se raspada, piše Politiko.

Kada su objavljeni rezultati, RN je završio na trećem mjestu iza ljevičarskog saveza, pa čak i koalicije koju predvodi nepopularni predsjednik Emanuel Makron.

RN neće doći na vlast, lider Džordan Bardela neće biti premijer, a stranka možda neće ni završiti kao glavna opozicija u parlamentu. I konačno, juče je potvrđeno da se vodi istraga o korupciji povodom navoda u vezi sa njenom predsjedničkom kampanjom prije dvije godine.

Šta je pošlo po zlu za lice evropske krajnje desnice?

Govoreći nakon poraza, 28-godišnji Bardela proveo je dan izvinjavajući se za prvi veliki poraz u svojoj političkoj karijeri.

"Uvijek grešimo, ja sam pravio greške i preuzimam svoj dio odgovornosti za rezultate", rekao je on dan poslije izbora.

Neke partijske kolege su se okrenule protiv novog rukovodstva pod Bardelom. Bruno Bilde, bliski saveznik Le Penove koji se posvađao sa Bardelom, oštro je kritikovao upravljanje kampanjom RN. Stranka "treba da pogleda u svoju dušu", rekao je Bilde, poslanik RN.

On je opisao "strukturalne uzroke" koji su spriječili krajnju desnicu da vodi kampanju u drugom krugu. Luis Aliot, gradonačelnik Perpinjana koji nije uspio protiv Bardele na unutrašnjim partijskim izborima 2022. godine, oštro je osudio proces selekcije kandidata RN-a.

Godine 2017, nakon lošeg učinka Le Penove u drugom krugu predsjedničkih izbora i neuspješne debate protiv Makrona, Florijan Filipot, tada drugi u RN-u, bio je po strani, što ga je na kraju dovelo do napuštanja stranke. I poslije ovog poreza počelo je političko obezglavljivanje.

Uveče poslije poraza, nedavno izabrani evropski poslanik Žil Penel podnio je ostavku na mjesto generalnog sekretara Nacionalnog okupljanja. Penel je bio zadužen za plan RN-a da preuzme vlast, nazvan "Matinjon plan".

Centralni dio "Matinjonskog plana" bio je odabir kandidata. Alim tu je sve krenulo naopako, mnogi kandidati su se pokazali nepodobnim - bilo zato što su bili neprofesionalni ili, u nekim slučajevima, zbog rasističkih ili ksenofobičnih izjava.

Francuski istraživački list Mediapart naveo je 106 kandidata RN-a koji su ranije davali "izjave mržnje ili širili teorije zavjere". Neki od najnevjerovatnijih slučajeva, uključujući jednog kandidata koji je fotografisan sa nacističkim obilježjima, doveli su do toga da stranka zvanično povuče podršku tim kandidatima.

Viralni snimci uključuju jednu kandidatkinju RN koja je nespretno tvrdila da ne može biti optužena za rasizam jer je imala "Jevrejku kao oftalmologa" i "Muslimana kao zubara". Drugi su bili u panici u javnim debatama ili nisu bili u stanju da artikulišu argumente u debatama koje su organizovale lokalne televizijske stanice.

Lideri na ljevici i u Makronovom taboru pozvali su svoje kandidate da taktički udruže snage u pokušaju da spriječe dolazak Le Penove i Bardele na vlast. Stotine ljevičarskih i centrističkih kandidata povukli su se sa izbora kako bi ujedinili glasove protiv Le Penove iza jednog kandidata koji bi preuzeo RN.

Ovo se pokazalo kobnim za šanse krajnje desnice. Sada, uoči kampanje za predsjedničke izbore 2027, moraju ponovo da se okupe. 

"Džordan Bardela će objaviti opštu reorganizaciju stranke", rekao je za Mond poslanik RN Filip Olivije.

"Dogodilo bi se, bez obzira na sve. Ali biće perifernih promjena koje će uzeti u obzir šta je pošlo naopako."

RN je već počeo da traži izgovore da umanji razočarenje. Iako je izgubio većinu drugog kruga, RN je osvojio najviše glasova širom zemlje, tvrde lideri stranke, i povećao svoj udio u skupštini za više od 50. Trijumf RN nije otkazan, već jednostavno "odložen", rekla je u nedjelju Le Penova reagujući na rezultate. Ona je za poraz stranke okrivila "neprirodan savez" između ljevice i Makronovog tabora.

Problemi krajnje desničarske stranke bi se i dalje mogli preliti na novo zakonodavstvo. Kao vođa poslaničke grupe, Le Penova će morati da odluči kako da se ponaša prema kontroverznim kandidatima koji su uspjeli da budu izabrani.