Svijet

U OVOM POZNATOM LJETOVALIŠTU TURISTI MASOVNO NESTAJU: Sumnja se da je u sve umiješana - MAFIJA

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Špansko ostrvo Tenerife posjeti na hiljade britanskih turista svake godine.

Izvor: Kurir/ Printscreen/ Facebook

Ovoga ljeta već tri nedelje se piše o nestanku Britanca Džeja Slejtera, koji je posle noćnog izlaska završio s dvojicom muškaraca u blizini nacionalnog parka Rural de Teno, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Kako piše Dejli mejl, tinejdžer se s prijateljima zabavljao u klubu na plaži Papagajo u Plaja de las Amerikas, gdje se održavao NRG festival. Zatim se vratio u smještaj s osuđenim dilerom droge Ajubom Kasimom i još jednim misterioznim muškarcem.

Mladi britanski zidar nije viđen od jutra 17. juna. Smještaj je napustio ujutro, oko 8 sati, kad je pješice krenuo do svog smještaja jer nije bilo autobusa. Oko 8.50 nazvao je prijateljicu Lusi Mej Lo i rekao joj da mu je "telefon pao na jedan posto baterije I da je izgubljen i žedan".

Kasim (31) jedan je od poslednjih ljudi koji su vidjeli Džeja, ali španska policija smatra ga "irelevantnim" za istragu. Inače Kasim je 2015. osuđen na devet godina zatvora zbog dilovanja droge.

Policija i timovi gorske službe spašavanja, uz pomoć pasa, bespilotnih letjlica i helikoptera, 13 dana tražili su Džeja u dolini Maska, gdje mu je poslednji put zvonio telefon, no potraga je prekinuta 30. juna.

Dejli mejl je otkrio da se nemilosrdni britanski dileri bore sa italijanskom mafijom za kontrolu nad trgovinom drogom na Tenerifima, što je izazvalo bojazan da je Džej nekako uvučen u taj mračan, podzemni svijet.

Italijanske kriminalne grupe poput Mafije, Kamore i ‘Ndrangete dugo kontrolišu unosnu trgovinu narkoticima na otstrvu.

Stručnjaci za bande rekli su da su Italijani u prošlosti sarađivali sa lokalnim kriminalcima na dopremanju kokaina u Evropu iz Latinske Amerike, često koristeći Kanarska ostrva kao polaznu stanicu za ilegalne pošiljke.

Međutim , sada su se na Tenerifima počele probijati i bande iz Londona, Mančestera i Liverpula, dok se italijanski konkurenti sve više okreću nekretninama i građevinama kako bi oprale svoj novac. Nažalost, Džej se pridružio dugom popisu osoba koje su tokom godina nestale na Tenerifima - mnoge od njih poslednji put viđene su u odmaralištu Plaja de las Amerikas. Inače, ovaj tinejdžer je 11. osoba koja je nestala na ostrvu u poslednjih šest mjeseci.

Majka Meksikanka (27) i njen dvogodišnji sin nestali su 21. marta u Santa Kruzu. Udruženje SOS Desaparesidos sapštilo je da istražuje mogući slučaj otmice djeteta.

Strahuje se i da dječak više nije na teritoriji Španije. Osim toga, španski list El Espanjol piše kako je sudija naredio oduzimanje Sebastianovog pasoša dok su se njegovi roditelji borili oko starateljstva, nakon što je prethodno bilo dogovoreno podijeljeno starateljstvo. Majka (28) i sin iz Bjelorusije nestali su 27. marta. Sumnja se da se radi o roditeljskoj otmici. Tome u prilog idu i fotografije majke i sina koje su otad objavljivane na društvenim mrežama.

Nakon nekoliko telefonskih razgovora s iskusnim jedriličarima, sumnjamo da su elektrika i upravljač otkazali, zbog čega je jahta plutala bez mogućnosti da stigne u bilo koju luku - rekao je Marekov sin.

Noelia Hernandes Martin, Ova tinejdžerka (17) nestala je 23. januara u San Kristobal de La Laguna na sjeveru Tenerifa.

Mark Francis Olbrets

Belgijski državljanin, ovaj 71-godišnjak nestao je 24. travnja. Poslednji put viđen je u Adekseu na jugozapadu Tenerifa. Lokalne novine su pisale da je Marovu suprugu

Lauru Gaston (66) pronašao ribar kako pluta uz obalu Tenerifa u blizini Arica. Na glavi joj je bila vreća, a prema izvkeštajima, nedostajale su joj jedna ruka i obije noge.

Tri osobe uhapšene su nakon Laurine smrti - dvije u Belgiji i jedna na Tenerifima. Poljski državljanin nestao je 14. juna, tri dana pre Džeja Slejtera. Rečeno je da je krenuo prema Lanzaroteu, odakle je namjeravao da krene kući u Poljsku. Poljski mediji javljaju da je Marek plovio svojim brodom Nautis te da je zadnji put viđen u vodi.

Marek J

Muškarac star 51 godinu nestao je 8. juna iz Valerermose, sela u La Gomeri. Visok je oko 180 cm i težak 80 kg. Policija nije saopštila gdje je tačno viđen poslednji put.

Juan Gonzales

Nestanak 60-godišnjaka prijavljen je 13. januara. Zadnji put viđen je u La Oratavi. Ima sijedu kosu i smeđe oči. U trenutku nestanka, muškarac je nosio plavu trenerku s belom prugom i čizmama s metalnim patentnim zatvaračima.

Rejko Diaz

Ovaj 44-godišnjak nestao je 15. marta na Tenerifima. Rečeno je da je u to vrijeme vozio srebrni "ford" KA.