Svijet

"7. OKTOBAR SAMO DJELIĆ ONOGA ŠTO ĆE BITI OTKRIVENO": Misteriozno obraćanje "hamasovca" - primaju bolne udarce

Autor Uroš Matejić

Abu Obeida je naveo da je Izrael primao i nastavlja da prima bolne udarce gde god su prodrli u Pojas Gaze.

Izvor: x.com

Arapski mediji emitovali su govor Abu Obeide, vojnog portparola brigada Al-Kasam, vojnog krila Hamasa, povodom obilježavanja 275. dana od početka rata u Izraelu. Abu Obeida je naveo da je Izrael primao i nastavlja da prima bolne udarce gdje god su prodrli u Pojas Gaze.

On je dodao da su brigade Al-Kasam, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, posvećene okončanju agresije i da neće prihvatiti ništa manje od uklanjanja nepravde učinjene palestinskom narodu. Abu Obeida je rekao da su borci postigli arapsko jedinstvo bez presjedana ujedinjenjem nekoliko frontova protiv izraelske vojske.

"Odbrambene sposobnosti su ojačane kako bi se suočile sa okupacijom širom njihove zemlje, a brigade Kasam imaju snažne ljudske resurse, regrutovale su hiljade novih boraca tokom rata. Hiljade boraca je spremno da se suprotstavi neprijatelju kad god je potrebno", rekao je Abu Obeida.

Abu Obeida je istakao da će "neizbježni ishod njihovog otpora biti pobjeda i poraz neprijatelja i okupacije". On je naveo tekuće bitke između Hamasa i izraelskih snaga u Rafi i Šejaji, zajedno sa drugim oblastima, kao dokaz snage njihovog otpora i neuspeha neprijatelja. Abu Obeida je upozorio da će centralni sektor Necarim postati zona terora za Izrael, koji će izaći poražen.

"Poplavu Al-Akse" nije opisao kao početak palestinskog otpora, već kao eksploziju, kao odgovor na izraelske zločine, koji su kulminirali sistematskim čišćenjem i genocidom na Zapadnoj obali, Jerusalimu i Pojasu Gaze. Abu Obeida je ponovio da će, uprkos nedostatku spoljne podrške i osnovnih zaliha, Hamas nastaviti da se bori. Al-Kasamov portparol optužio je izraelsku vojsku da koristi civile kao živi štit i da gađa kuće, bolnice, škole, džamije i crkve.

"Sva 24 bataljona i frakcije otpora borili su se i porazile neprijatelja u raznim djelovima pojasa", rekao je Abu Obeida, dodajući da je svijet prozreo zločine Izraela u Gazi, koji razotkrivaju nemoć navodnog međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih organizacija. Abu Obeida je istakao "jedinstvo frontova otpora u Libanu, Iraku i Jemenu u podršci Palestini", navodeći da je kolektivna svijest njihovih naroda na strani ovog otpora.

Dodao je da je odgovor palestinskog naroda u istorijskoj Palestini, Zapadnoj obali i Jerusalimu neizbežan. Prema Abu Obeidi, tekući otpor na Zapadnoj obali "prirodni je palestinski odgovor na izraelski sistematski genocid". Takođe je otkrio da su obavještajni dokumenti koji pokazuju neuspehe Izraela 7. oktobra samo delić onoga što će biti otkriveno kasnije.

On se obratio porodicama izraelskih zatvorenika koji se trenutno nalaze u Gazi, rekavši da sudbinom njihove djece manipuliše izraelski premijer Benjamin Netanjahu zarad lične koristi. Abu Obeida je zaključio da je Netanjahuova tvrdnja o apsolutnoj pobjedi njegova lična pobjeda i zadovoljstvo ekstremista u njegovoj vladi.