Svijet

NASTAVLJA SE HAOS POSLE IZBORA U FRANCUSKOJ! Evropski investitori oprezni, cijene akcija na berzama padaju

Autor Uroš Matejić

Investitori su oprezni nakon što su zvanični rezultati potvrdili da nijedan od blokova nije dobio apsolutnu većinu.

Izvor: Kurir/LEMOUTON STEPHANE/POOL/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Zbog neizvesne političke situacije u Francuskoj posle vanrednih parlamentarnih izbora - cijene akcija na evropskim berzama su blago pale. Investitori su oprezni nakon što su zvanični rezultati potvrdili da nijedan od blokova nije dobio apsolutnu većinu i da će za formiranje nove vlade biti potrebno regrutovanje predstavnika iz redova političkih neistomišljenika.

Podsjetimo, u drugom krugu izbora pobijedila je francuska ljevičarska koalicija Novi narodni front, na drugom mjestu je centristički blok predsjednika Makrona "Zajedno", a ekstremno desno Narodno okupljanje Marine Le Pen, koja se smatrala favoritom nakon prvog kruga glasanja, završilo je tek treće.

"Emanuel Makron donio je odluku da baci zemlju u ruke krajnje ljevice, sa kojom je sklopio savez na ovim izborima. Sada postoji klima nesigurnosti. Jasno je da predsjednik ne može da raspusti parlament idućih godinu dana. Ne znam šta će biti u narednim mjesecima, ali znam da ćemo mi biti prisutni i da se pripremamo za promjene", rekao je Džordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja.

"Nova većina ne može biti rezultat zakulisnih dogovora sa ljudima koji su pristali na podjelu vlasti. Nemam ambicije u tom pogledu i ne želim da učestvujem u tome", rekao je Olivije For, lider Francuske socijalističke partije.