Svijet

ČLANICA NATO ALIJANSE SE NAORUŽAVA DO ZUBA! Stižu ozbiljne MOĆNE LETJELICE: Njihova snaga je RAZORNA

Izvor Kurir

Italija tokom narednih 11 godina planira da potroši nešto manje od 7,5 milijardi eura za nabavku 24 novih aviona Eurofajter, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane.

Izvor: DEFENCEIMAGERY.MOD.UK

Dvomotorne supersonične avione Eurofajter Tajfun proizvodi njemački, britanski, italijanski i španski konzorcijum, kojeg zastupaju Erbas (AIR.PA), BAE Sistems (BAES.L) i Leonardo (LDOF .MI).

S obzirom na to da je naručilac italijansko ratno vazduhoplovstvo, Leonardo će biti glavni izvođač.

U junu je viši izvršni direktor kompanije izjavio da će vlada uskoro objaviti plan nabavke.

"Program će imati višegodišnji razvojni vremenski okvir od približno 2024. do 2034. za ukupni iznos od 7.477,3 milijuna eura" stoji u dokumentu.

Već je osigurano finansiranje u iznosu od 690 miliona eura, dok će preostalih 6,8 milijardi biti osigurano u budućnosti.

Novi avioni će zameniti 26 aviona koje Italija planira da polako otpisuje od 2028. godine. Ugovorom je osigurana i tehnička podrška za avione, kao i obuka osoblja.

I Njemačka je prošlog mjeseca takođe najavila da će kupiti dodatnih 20 Eurofajtera, a trenutno koriste njih 138.

"Tehnologije u nastajanju koje su dostupne našim konkurentima znače da se nadmoć u vazduhu, ključni element kontrole vazdušnog prostora, ne može uzeti zdravo za gotovo, a u nekim situacijama možda neće biti ni ostvariva", stoji u dokumentu.

Italijanski obrambeni div Leonardo i njemački gigant Rajnmetal dogovorili su zajedničku proizvodnju tenkova i drugih oklopnjaka i oružanih sistema.

U tu svrhu osnovaće se nova kompanija sa središtem u Italiji, a u kojoj će Leonardo i Rajnmetal imati po 50 odsto udjela svaki. Glavni cilj im je da razviju i proizvode novi tenk i druga borbena oklopna vozila za Oružane snage Italije, to jest Kopnenu vojsku Italije.

Iz obje kompanije poručili da njihov zajednički poduhvat otvara vrata razvoju nove generacije borbenih oklopnih vozila i tenkova za cijelu Evropu.

Navodno bi u sklopu tog posla Italija trebalo da kupi više stotina modernih tenkova Panter i borbenih oklopnih vozila Links, što bi bi posao težak oko 20 milijardi eura.