Svijet

NOVI ŠOK ZA RUSIJU: Poljska spremna da prebaci u Ukrajinu eskadrile MiG-29 na zahtjev Zelenskog?!

Izvor Kurir

Zelenski je taj zahtjev iznio na brifingu u Varšavi u ponedeljak.

Izvor: MARIUSZ PRUSACZYK / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u ponedeljak od poljskog premijera Donalda Tuska da prebaci Kijevu sovjetske lovce MiG!

Zelenski je taj zahtjev iznio na brifingu u Varšavi u ponedeljak.

"Pokrenuli smo pitanje mogućnosti prebacivanja više aviona sa modernom NATO avionikom kako bismo zaštitili naše civilno stanovništvo i našu ukrajinsku energetsku mrežu" - rekao je Zelenski.

Tusk je odgovorio da Poljska to za sada ne može da uradi jer avioni učestvuju u patrolama u okviru NATO programa, međutim, dodao je da bi Varšava mogla da razmisli o zom zahtjevu ako članice Sjevernoatlantskog saveza zamjene sovjetske letjelice modernijim avionima.

Odbrambeni sporazum sa Poljskom, podsjetimo, predviđa mogućnost prebacivanja aviona u Ukrajinu.

"Prepoznajući značajnu podršku do sada pruženu ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu iz Poljske, posebno lovcima MiG-29, učesnici će 2024. godine i nakon toga nastaviti bilateralni dijalog o daljoj saradnji u vezi sa ovom vazdušnom platformom i razmotriće mogućnost prebacivanja eskadrila MiG-29 bez oštećenja bezbjednosti Poljske i operativnih sposobnosti poljskog vazduhoplovstva" - navodi se u tom dokumentu.

Zelenski je u Varšavi najavio i da će Ukrajina inicirati sazivanje hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN zbog ruskog napada na Kijev u ponedeljak.

"Ukrajina inicira sazivanje hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa ruskim napadom na civilnu infrastrukturu među kojom je i dječija bolnica" - rekao je Zelenski.